Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi" çerçevesinde kadınlarla yaptığı toplantıyı olumlu bulduğunu söyledi.
Bektaş, "Başbakan yaklaşık 80 kadını dinledi. Toplantı yedi saat sürdü, bunun için kendisini tebrik ederim. Başbakan'ın konuşması da anneler üzerineydi; kadınların bu özellikleri dolayısıyla açılıma katkılarının olacağını söyledi. Toplantıda kadın temsilciler tek bir noktada birleşiyordu; açılıma destek veriyordu. Bence olumlu bir toplantı oldu. Bir arkadaşımız 'keşke açılımı bizimle yapsaydınız' dedi ki buna ben de katılıyorum. Başbakan'ın kendi partisinin başarısı da tümüyle kadınlardan geliyor, açılımda da kadınların büyük etkisi olurdu."
Toplantıdan somut bir sonuç çıkmadığını anlatan Bektaş, "Hepimiz dosya verdik. Başbakan ve ilgili bakanlarının dikkate alacağını umut ediyorum" dedi.
Habur toplumsal gerilimi arttırdı
Bektaş, "Biz de oraya alkışlamaya gitmedik. Eleştirilerimizi de dile getirdik" deyip, "Açılım iyi tanıtılmadı. Başbakan'a açılımın isminin birkaç kez değiştirdiklerini dolayısıyla herkesin bunu kendine göre yorumladığını dile getirdim. Örneğin Habur'daki durum, toplumsal gerilimi arttırdı. Burada hatalar var tabii" diye konuştu.
Toplantıda dile getirdikleri talepleri ise Bektaş şöyle sıraladı:
* Dini duyguların daha güçlü olduğu bölgelerde açılıma daha ılımlı yaklaşılıyor. Bölgeye eğitimi ve bilinci yüksek din görevlileri gönderilmesi gerekir.
* GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) çok doğru bir proje olmakla birlikte bunun enerji ayağına önem verildi ve buna çok para harcandı. Ancak bölgeye iş anlamında katkısı olmadı. Oysa sulama kanalları üretim tesislerinin istihdamının korunması açısından çok önemli.
İşverenin teşvik edilmesi gerekir
* Gaziantep ve Kilis dışında bölgede sanayi yok. Sanayi yatırımları için bölgeye özel olarak teşvik uygulanması lazım. İşverenin oraya gitmesi için, işveren bin lira veriyorsa devletin bunun 500'ünü vermesi gerekiyor.
* Siyasi istikrarın olmadığı bir yerde, yatırım ortamının kolaylaştırılmasından bahsedemezsiniz. Bölgedeki siyasi istikrarın düzeltilmesi lazım ki yatırım gitsin.
* Sorunu sadece ekonomik olarak görmek yanlış biliyoruz. Sorunu çözmek için üç unsur var: din ve kültür; dil ve eğitim; ekonomi. Bunları ayrıştırmak ülkeyi bölünmeye götürür. Konuya etnik temelde değil demokratikleşme açısından bakmamız lazım. İnsan haklarının bu bölgede kesinlikle uygulanması gerekir. Bu konuda tek kural "yasak yasaktır" prensibi çünkü insan öncedir, insan haklarına öncelik verilmeli.
*Demokratik açılımda paydaş açılım yapılmalı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve toplantıda dile getirildiği gibi Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile görüşülmesi gerekir. (SP)