T24 yazarı ve KONDA Araştırma kurucusu Bekir Ağırdır, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortak adaylığına karşı çıkarak Altılı Masa'dan ayrıldığına yönelik açıklamasında kullandığı dili yadırgadığını söyledi.
Ağırdır, bu sonuçla İYİ Partinin siyaseten "intihar ettiği"ni değerlendirdi. Altılı Masa'dan İYİ Parti'nin çekilmesine karşın seçmenin üçte ikisinin Erdoğan karşısındaki adaya oy vereceğini söyledi.
Ağırdır: "Bu sattten sonra Meral
Hanımın aday olmaktan başka çaresi yok"
T24 editörü Candan Yıldız'ın sunduğu canlı yayına katılarak Yıldız ve T24 yazarı Murat Sabuncu'nun Meral Akşener'in açıklamalarına ilişkin soruları yanıtlayarak gündemi değerlendirdi. Ağırdır'ın Akşener'in çıkışı ve İYİ Parti'nin kararı sonrasında ortaya çıkan durumla ilgili tespitleri şöyle: .
▶ Akşener'in artık aday olmaktan başka çaresi yok.
▶ Akşener ve İYİ Parti 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde alınan oya ulaşamazlar.
▶ İkinci tura Kılıçadaroğlu ve Erdoğan kalacak.
▶ Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş Akşener'in çağrısına karşılık vermeyecek.
▶ Meral Akşener kötü bir liderlik sınavı veriyor.
Seçmen partiyi izlemeyecek
İYİ Parti'nin "intihar ettiğini" söyleyen Ağırdır, partinin "sosyolojik tabanı ile örgütsel dokusu arasındaki bariz fark"ı giderme çabasındaki Meral Akşener'in "seküler dünyanın içinde olan sol fikriyata yakın durmayan, kendilerince milliyetçi ya da daha geleneksel değerleri olan ama dindarlığı baskın olmayan, ama seküler dünyada da yüzü muasır medeniyet olarak batıya dönük kentli seçmen" ile "örgütsel dokusu"nu oluşturan "MHP'den gelen ülkücüler" arasında kaldığını söyledi.
Ağırdır "Meral Hanım bu örgütsel dokunun aklıyla hareket ediyor olabilir ama seçmeni yüzde 12-13 oy, o seçmenin 3'te 2'si Meral Hanım ve o kadroyla hareket etmeyecek. Tayyip Erdoğan karşısında kim varsa, oraya oy verecek. Meral Hanım ya da İYİ Parti hangi adresi gösterirse göstersin" dedi.
Ağırdır, İYİ Parti'nin bu pozisyonu alması halinde o seçmenin "en az yarısı ya da önemli bir kesimi[nin] orada durmayaca[ğını]" ileri sürdü, ve yönetimin tutumunu bu nedenle "intihar" olarak değerlendirdiğini söyledi.
Ağırdır süreçte duygusal bir boyutun da olabileceğini söyledi: "Bir takım duygusal meseleleri var, anlayabiliyorum hak vermesem de. İstanbul'da İmamoğlu'nun kazandığı, Altılı Masa'nın 'HDP ile işbirliği yapmıyor' baskılarına karşılık, 'Benim de başkanım Ekrem Bey, benim oyumla seçildi' derken; onun da onore edilme ihtiyacı beklentisi; bunu anlıyoruz. Evet ama bu duygu hali eğer bütün siyasi tarzını ele geçiriyorsa, o zaman yapacak bir şey yok. Hakikaten intihar etti demek lazım."
Meral Akşener'in tutumu açıklanamaz
Meral Akşener'in Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'a yaptığı adaylık çağrısın karşılık bulmayacağını düşünen Ağırdır, "Ekrem Bey'in de Mansur Bey'in de [...] bir fikri yakınlık içinde olsalar bile [...] bu tavırla ve bu biçimde bir ayrılışla yan yana duracağını san[madığını] söyledi.
Ağırıdr, örgütsel doku ve kurumsal akıl açısından "bir arada durmakta zorlana[cağını]" değerlendirdiği altı partinin liderlerinin buna karşın birbirlerine olan yüksek güveni dolayısıyla "paradoksal bir biçimde lider oligarşisi ilk defa işe yaraya[bilecek olduğunu]" söyledi.
Buna karşılık Akşener'in "bu tarzını gerçekten izah edemiyorum, anlayamıyorum" diyen Bekir Ağırdır "Bir başka durum olması gerektiği" kanısında. "Bu kadar duygusallığa ve örgütün basıncına teslim ise, bu basınç daha önce de vardı, 6 ay önce de vardı 12 ay önce de vardı" diyor.
"Meral Hanım kötü
bir liderlik sınavı veriyor"
KONDA kurucusu, Akşener'in "yalnızca bu kararıyla değil [...] böyle bir meseleyi bu noktaya gelene kadar bekleyerek [...] bu noktaya gelene kadar yönetem[eyerek] çok kötü bir [liderlik sınavı ver[diğini]" söyledi.
"Mesele de şu ki, İYİ Parti'nin anketelerde o oy oranını görme ihtimali yoktur" diye ekledi.
▶Söyleşinin tamamı için tıklayın
(AEK)