Manşet fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İzmir'in Bostanlı ilçesinde esnaflık yapan Sedat Aşhin, önceki gün akşam saatlerinde kendisine kimlik soran bekçiler tarafından darp edilip, ardından gözaltına alındı. Kendisini darp eden bekçiler hakkında şikayetçi olacağını söyleyen Aşhin, yaşananları Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı.
"Ters kelepçe yaparken şiddet uyguladılar"
Bostanlı’daki marketinden çıkıp sahile doğru yürüdüğü sırada devriye gezen 4 bekçi tarafından kimlik kontrolü için durdurulduğunu ifade eden Aşhin, şöyle devam etti: “O anda yanımda kimliğim yoktu. Bekçilere ‘kimliğim dükkanda kaldı, çok yakın, gidip getireyim’ dedim. Ama bana inanmadılar. ‘Sen dün de bizi görünce kaçtın’ deyip aniden üzerime çullandılar.
Gözlerime biber gazı sıktılar. Şiddet uygulayarak, ekip arabasına bindirdiler. Sonrasında Bostanlı Polis Merkez Amirliği’ne götürdüler. Karakola gittiğimizde ancak nefesimi toplayabilmiştim. ‘Ben size ne yaptım, bana neden böyle davranıyorsunuz’ diyerek bağırdım. 4 bekçi yeniden üzerime çullandı, ters kelepçe yaparken şiddet uyguladılar. Karakol amiri ve diğer polisler yardım istememe rağmen hiçbir şey yapmadı. Arkalarını döndüler.”
Fotoğraf: MA
"Kimsenin can güvenliği yok"
Hastaneden darp raporu aldığını belirten Ahşin, çıkarıldığı savcılıkta kendisine “kolluk görevini engelleme” suçlaması yöneltildiğini ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiğini söyledi: Ahşin konuşmasına şöyle sürdürdü: “Ben suçsuzum. Kimlik yoklamasına ya da görevlerini aksatmaya dair bir yönelimim olmamasına rağmen bana şiddet uyguladılar.
Şiddete maruz kaldığım yetmezmiş gibi bir de neredeyse tutuklanıyordum. Mağdurken sanık oldum. Görüyoruz ki bu ülkede yurttaşların can güvenliği bile yok. Daha önce böyle bir şey yaşamadım, şimdi yeniden yaşarım diye kaygılanıyorum. Bu yapılanlar psikolojimi çok bozdu. Bekçiler bir daha kimseye şiddet uygulayamasın diye davamdan vazgeçmeyeceğim.”
"Bekçiler nedeniyle güvenlik sorunu yaşanıyor"
Aşhin’in avukatı Barış Işık ise, şunları söyledi: “Ancak bu tartışmalı yasa tüm uyarılara ve yaşanılan şiddet örneklerine rağmen Meclis'ten geçti. Yeterli eğitim ve bilinç düzeyi olmayan insanlar bekçi yapılarak hukuk işletilmek isteniyor.
Ancak hukuk değil, şiddet işliyor. Mahallelerdeki kadın, çocuk, genç, yaşlı herkes güvenlik sorunu yaşıyor. Bu davanın tüm hukuksal süreçlerini başlatacağız. Ama yasanın insan hak ve özgürlükleri kapsayacak şekilde bir an önce yeniden düzenlenmesi gerekiyor” dedi. (RT)