Dostları ve yoldaşları, Türkiye İşçi Partisi (TİP) genel başkanı ve Urfa Milletvekili, sosyolog Behice Boran'ın, ölümünün 23. yıldönümünde İstanbul, Zincirlikuyu'daki mezarı başında bir araya geldi.
"Behice Boran 100 Yaşında Çalışma Grubu" üyeleri ile Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyelerinin de katıldığı anma, Mustafa Atalay'ın "sosyalizm mücadelesinin önemli temsilcisi Behice Boran'ın şahsında devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler için" saygı duruşuna daveti ile başladı.
Boran'ın mücadele arkadaşı Rasih Nuri İleri, Boran'ın ölümüne kadar süren mücadelesini anlattı; Boran'ın ölümüne kadar sosyalist hareketin ileriye gitmesi için çalıştığını belirtti.
Boran'ı, 1978'de bir lise öğrencisi olarak katıldığı Manisa Kongresi'nde yaptığı bir konuşma ile tanıdığını anlatan eski TİP Gençlik Örgütü üyesi Fatma Baltepe ise, "Boran'ın kapitalizmden kurtulmak için sosyalist mücadelenin güncelliği ve örgütlü mücadeleyi sürdürmenin hepimizin görevi olduğu yönündeki tespitleri bugün de geçerliliğini koruyor" dedi.
TKP adına Emekçi Kadın Bürosu üyesi Özgü Türk söz aldı. Türk, "Behice Boran komünist, aydın, yurtsever bir kadındı. Bu özellikleri bütünleştirerek bir yaşam biçimi haline dönüştürmüştü. Mücadelesi TKP'li genç, işçi ve kadın yoldaşlarının yolunu aydınlatıyor" diye konuştu.
Anmada ayrıca, Boran ve arkadaşlarının Barışseverler Cemiyeti olarak dağıtmış oldukları bir bildirinin örneği dağıtıldı.
Anmaya katılanlar sanatçı Rahmi Saltuk eşliğinde Boran'ın en sevdiği türkü olan "Jandarma biz sosyalistiz" türküsü ile Enternasyonal marşını okuduktan sonra mezarına karanfiller bırakarak dağıldı.
Mücadele ile geçen bir hayat
Boran 1 Mayıs 1910'da Bursa'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, yüksek öğrenimini ABD'de tamamladı. 1946'da çevirmen Nevzat Hatko ile evlendi. 1948'de siyasi görüşleri nedeniyle Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'ndeki görevinden uzaklaştırıldı.
1950 yılında Türk Barışseverler Cemiyeti kurucu üyeleri arasında yer aldı; cemiyetin başkanı oldu. Kore'ye asker gönderilmesine karşı çıkan bir telgrafı Meclise göndermesi ve aynı konuyla ilgili bildiri dağıtması nedeniyle tutuklandı.
1953'te tekrar tutuklandı, 1954'te tahliye oldu. 1962'de TİP'e giren Boran, 1965 seçimlerinde Urfa milletvekili olarak Meclis'e girdi.
1970'de TİP genel başkanı oldu. 12 Mart sonrası 15 yıla mahkum oldu. 1971 darbesiyle TİP'i arkadaşlarıyla birlikte 1975'de yeniden kurarak genel başkan oldu. 12 Eylül 1980 darbesiyle TİP yeniden kapatıldı, Boran da kısa bir gözaltından sonra yurtdışına çıktı.
Haziran 1981'de vatandaşlıktan çıkarıldı. Boran öldüğünde 77 yaşındaydı. Siyasi mülteci olarak Belçika'da bulunuyordu. (BB)