*Fotoğraf galerisi için tıklayın.
Bedrettin Mahallesi'nin, ilk Osmanlı mahallelerinden biri olduğunu çok az kişi biliyor olmalı. Kuruluşu 1510'lara dayanan, hem coğrafi hem de şöhret olarak Şişhane ile Kasımpaşa'nın arasına sıkışıp kalmış mahallenin adı, şimdilerde sancılı bir kentsel dönüşüm sürecine dahil edildiği için sıkça duyuluyor.
Mahalle halkı, Fatih Sultan Mehmet zamanında Gelibolu yarımadasından Haliç Tersanesi'nde çivici olarak çalıştırılmak üzere getirilmiş Romanlar'dan oluşuyor.
Rengârenk küçük tarihi evler var Bedrettin'de...
Zamanla göç alan mahallede, bugün nüfus çoğunluğunu Romanlar oluşturuyor, ancak İnebolu'dan gelip mahalleye yerleşenlerin sayısı da azımsanmayacak düzeyde.
Romanlar tersaneye yakın alt kısımda yaşarken Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelenler ise mahallenin üst kısmında yaşıyorlar.
Roman kadınların büyük bir bölümü hamamlarda natır olarak çalışıyor. Erkekler ise daha yakın zamana kadar at arabalarıyla soğan, sarımsak ve patates satarak geçimlerini sağlıyordu.
2007 yılında Ambar Arkası Sokağı'nın bir ucunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kapalı Yüzme Havuzu hizmete açılınca, işler değişmeye başladı. Bu belki de değişimin ilk işaretiydi.
Havuz yapılmadan önce buradaki boş araziye atlarını ve arabalarını bırakan mahalleli, havuz yapıldıktan sonra at arabası kullanmayı bırakıp motorlu araçlarla satış yapmak zorunda kaldı. Havuz duvarının karanlığa mahkûm ettiği sokak sakinleri, her sabah gri bir duvara kapılarını açmanın içlerinde yarattığı karamsarlıktan şikâyetçi.
Çünkü mahalleli gündelik hayatın büyük kısmını sokakta geçiriyor.
Bu ihtişamı en çok da düğünlerde ortaya çıkıyor ve görülmeye değer.
Hazırlıklar sabahın erken saatlerinde başlıyor. Büyük bir çadır kuruluyor, halılar seriliyor. Yeni evlenmiş ya da evlilik çağındaki genç kızlar, sünnet olmuş ya da olacak çocuklar en gösterişli kıyafetlerini giyip göz kamaştıran tahtlarıyla düğün alanındaki yerlerini alıyorlar.
Gelin, hamamdan geldikten sonra deve ya da atla bütün mahalleyi dolaşıp herkesi düğüne davet ediyor. Eğlence, gece geç saatlere kadar devam ediyor.
17 yıldır SİT alanı olan Bedrettin Mahallesi, önce "yenileme alanı" ilan edildi. Ardından koruma planlarının dışında bırakıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın, "Bedrettin Mahallesi Sokakları Yenileniyor, Güzelleşiyor" adı verilen projeyi başlamasıyla, 26 Şubat 2011'de mahallenin çocuk parkı ve spor alanı belediye ekipleri tarafından sökülüp yol yenileme çalışmasına girişildi.
Bu sırada kazılardan çıkan tarihi mezar taşlarına moloz muamelesi yapılınca, mahalleli tepkisini ilk kez açıkça ortaya koydu.
Bedrettin Mahallesi Koruma, Kalkındırma, Dayanışma Derneği çatısı altında örgütlenmeye çalışan mahalle sakinleri, Mart 2011'de başlayan çalışmalarını tamamlayıp 13 Temmuz günü derneğin kuruluşunu ilan ettiler.
Dernek Başkanı Süleyman Songur ve diğer üyeler 500 yıllık mahalleye sahip çıkarak, kamuoyunun dikkatini çekmek için yoğun çaba sarf ediyorlar. Kentsel dönüşüm mağduru olmuş diğer mahalle derneklerinin yanı sıra Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Derneği'nin desteğini alarak çeşitli eylem ve etkinliklerle mücadelelerini sürdüren dernek yöneticileri, aynı desteği mahalle sakinlerinden de alabilmek için çalışmalar yürütüyor.
İmar izni bulunmayan mahallede şüpheli yangınların yaşanması, Dr. Tevfik Sağlam İlköğretim Okulu'nun Ağaoğlu inşaat firması tarafından satın alınması ve Havaray Projesi'nin ilk durağı olma ihtimali, mahallelinin yerlerinden edilme endişesini katlayarak büyütüyor. (GB/HK)
* Gülnaz Bingöl - Galata Fotorafhanesi
** Galeri için tıklayın.