Hasköy İplik Fabrikası, İsmet Doğan'ın 30 yıllık sanatsal üretimini kapsayan "Ben Bir Bedenim" isimli sergiye ev sahipliği yapıyor.
Serginin yer aldığı Beyoğlu'nun Hasköy semtinde 1953 yılında kurulan fabrika, günümüzde işlevini yitirmiş ve terkedilmiş halde. Ancak bu mekan, İsmet Doğan'ın çalışmalarıyla bir bütünlük içeriyor.
Artık terkedilmiş olsa da hala fabrikada yer alan makineler ve üretilen iplikler, buradaki makinelerin sırtına ya da yıkık duvarlarına yerleştirilen Doğan'ın tabloları ile birbirini tamamlıyor, sanatçının çalışmalarında önemli bir yer tutan “dikiş” fikriyle koşutluk sergiliyor.
İsmet Doğan'ın dışsal, etkilenen ve inşa edilen bedene kazınmış kimlikler ve içsel arzular arasındaki çatışmayı ele aldığını anımsatan serginin küratörü Franziska Niemand ise, bu 'makine-beden' uyumunu şöyle izah ediyor:
"Makineler ve üretilen iplikler hala fabrikada ve bu durum, dikiş fikri eserlerinde temel bir yer tutan İsmet Doğan'ın sanatına uygun ve hatta eşsiz bir atmosfere tekabül etmektedir; tıpkı İç'ten çıkmaya çalışan harfleri boşuna zaptetmeye çalışan dikişli, yaralı sırtları gösteren resim ve fotoğraflardaki gibi. Bu, Dış'a deri yoluyla çıkan, bedenden baskıyla çıkarılan harflerin olduğu eserlerle bağlantılı gibi görünür. Böylece dikiş, İç'ten Dış'a geçişi engelleme yolu olarak anlaşılır ve bu yüzden sergi mekânı tarafından anlatılan öykü İsmet Doğan’ın sanatını zenginleştirmektedir."
İsmet Doğan'ın 30 yılı aşkın sanat geçmişinde resim, fotoğraf, heykel, yerleştirme, fragman, afiş, video gibi medyumlarda ürettiği çalışmalarını içeren ve editörlüğünü Ferda Keskin'in yaptığı "Melez Anlatılar" kitabı da İplik Fabrikası'ndaki son sergiyle eş zamanlı olarak okurla buluştu.
Doğan'ın Hasköy İplik Fabrikası'ndaki "Ben Bir Bedenim" isimli sergisi, 3 Aralık'a kadar ziyaret edilebilir.
Adres: Hasköy Yün İplik Fabrikası | Kırmızı Minare Sok. No:3, Beyoğlu-Hasköy / İstanbul
İsmet Doğan |
1957 yılında Adıyaman'da doğdu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğrenim gören Doğan, 1980'lerin sonunda Fransa Dışişleri Bakanlığı Bursu ile Paris Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitimini sürdürdü. İşlerinde 'kültür, kimlik, beden' kavramlarını odağa alan Doğan'ın Türkiye'nin çağdaş sanat tarihinde özel bir yeri var. Sanatçı, işlerinde, Dadaizm'in kolaj, buluntu sanat, montaj ve grafiti tekniklerini kullanırken; ayna ise onun bir çok serisinde kullandığı temel malzemeler arasında. Birçok kişisel sergisi olan sanatçı İstanbul'daki atölyesinde çalışmalarını sürdürüyor. |