Matild Manukyan'ın ölümünden sonra oğlu Kerope Çilingir'in, bu genelevleri kapatması üzerine, buralarda çalışan kadınlar işsiz kalmış, tazminatlarını alamamış, SSK primlerinin de yatırılmadığını öğrenmişlerdi.
Çilingir'in "tazminat yerine geçecek" bir kağıt imzalatarak işten çıkardığı kadınlar, şimdi kendilerine "yeni bir hayat" kurmak için örgütleniyor.
"Şefkatli Kalpler Derneği Hayat Kadınlarına Telekızlara Yeni Hayat Komisyonu" çatısı altında toplanan kadınlar, Kerope Çilingir'e ve sorunlarına duyarsız kalan devlet birimlerine tazminat davası açmaya hazırlanıyor.
Gönüllü avukatlar destek veriyor
Akşamları dernekten çıktıktan sonra Tarlabaşı Bulvarı'nda çalışan kadınlarla görüşen Şefkatli Kalpler Derneği Halkla İlişkiler Sorumlusu Mehlike Hepdemir, 10 yıl boyunca Manukyan'ın genelevinde çalışmış bir kadınla tanışınca durumdan haberdar olduğunu söylüyor.
Dernekteki gönüllü avukatların, tazminatlarını almak ve vesikalarını kaldırmak isteyen kadınlar için, birer örnek dilekçe hazırladığını anlatan Hepdemir, gelişmeleri şöyle özetliyor:
"Avukatlarımız, SSK Bölge Müdürlüğü'ne gönderilmek üzere bir yazı hazırladılar. Ayrıca, vesikasının kalkmasını isteyen kadınlar için de bir dilekçe hazırlandı. Ancak, başvurular sonucunda, bu genelevlerde çalışmış birçok kadının SSK primlerinin ödenmediği ortaya çıktı. Pek çok kadın, bir süre primleri ödendikten sonra kaçak çalıştırılmış."
Zührevi Hastalıklar Hastanesi'ndeki kayıtlar kanıt oldu
Bu aşamada hukuki mücadelenin yeni bir boyut kazndığını vurgulayan Hepdemir, kadınların genelevlerde çalıştıklarını, her ay muayeneye götürüldükleri Zührevi Hastalıklar Hastanesi'ndeki kayıtlar sayesinde kanıtlayabildiklerini söylüyor:
"Genelev patronlarının atladığı bir nokta var: Yıllarca kaçak çalıştırılmış kadınlar, her ay düzenli olarak Cancan'a (Zührevi Hastalılar Hastanesi) muayeneye götürülmüş. Bu, kadınların orada çalıştığına dair büyük bir kanıt."
Hepdemir, Kerope Çilingir'in kaçak çalıştırdığı kadınlara tazminatlarını ödemek yerine 1-2 milyar lira ödeyip "bir hak talep etmeyeceklerine dair" kağıt imzalattığını belirterek, tüm kadınları birlikte hareket etmeye çağırıyor.
"Yetkililer kadınların sorunlarına duyarsız"
Genelevlerin devletin izniyle açıldığını ve devlet denetimine tabi olduğunu hatırlatan Hepdemir, yetkililerin beden işçisi kadınların sorunlarına duyarsız kalmasından yakınıyor.
Hepdemir, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 Kasım seçimlerinden önce beden işçisi kadınlara "iktidara geldiğinde sorunlarına çözüm bulma" sözü verdiğini vurguluyor.
Tazminat davası açacaklar
Şu ana kadar, geriye dönük tazminatını alabilmek için Şefkatli Kalpler Derneği'ne başvuran 50'ye yakın kadın bulunuyor. Bu kadınların bir bölümü ayrıca, vesikalarının iptal edilmesini istiyor. Kadınların, çatısı altında toplandıkları komisyona ise, 6 yıl önce beden işçiliğinden vazgeçen A.Ş başkanlık yapıyor.
Kadınların avukatlarından Abdurrahman Tanrıverdi ise, yasal sürece ilişkin ayrıntıları şöyle özetliyor:
"20-25 gün içinde hem devlete hem de Kerope Çilingir'e tazminat davası açacağız. SSK primlerinin ödenmesi için de dava açacağız. Ayrıca, bu kadınlara her ay emeklilik maaşı bağlanmasını talep edeceğiz."
Şefkatli Kalpler Derneği
Şefkatli Kalpler Derneği'nin, diğerleri Konya ve İzmit'te olmak üzere 3 şubesi bulunuyor. Bazı resmi kurumlar ve çeşitli sivil toplum örgütleriyle sürekli temas o halinde olan derneğin sığınma evlerinde çoğunlukla kadınlar ve çocuklar kalıyor.
Derneğe gelen insanlar, öncelikle yasal hakları konusunda bilgilendiriliyor. Sonra bu haklarını elde etmeleri için, bav vurmaları gereken kurumlara yönlendiriliyor. (BB)