İstanbul Beşiktaş ilçesine bağlı Bebek Mahallesi’nde bulunan ve Osmanlı dönemine tarihlenen sarnıç kafe olarak kullanımın yol açtığı tahribatla karşı karşıya.
Sarnıca sahip çıkan Bebek semt sakinleri ise tarihi yapının restorasyon projesinin tamamlanmasını ve tekrar işletmeye verilmemesini istiyor.
Unutulan sarnıcın hikayesi
Sarnıç, 1974 yılında bir bütün halinde koruma altına alınan Boğaziçi Sit Alanı içerisinde yer alıyordu. Ancak Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescillenme tarihi 2011'i dek buldu.
Geçen yıllar içerisinde Boğaziçi'nin ana arteri haline gelen Cevat Paşa caddesinde kaderine terk edilen sarnıç, 2012 yılında Beşiktaş Belediyesi tarafından “Bebek Ottoman” adlı işletmeye kiralanarak kafe haline getirildi.
2012 yılının sonunda İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, yapının restore edilmesi gerektiğini belirtti. Ancak bu karar durumda herhangi bir değişikliğe yol açmadı.
Koruma kurulu 2015 yılı Mayıs ayında işletmenin sarnıçta hasar ve görüntü kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle tekrar çıkartma kararı aldı.
İşletmenin sarnıcı terk etmesi yalnızca bir kaç hafta oldu. Geriye ise işletmenin kullanımı esnasında oluşan tahribat kaldı.
Kartonpiyer sarnıç
Sarnıcın kafe olarak kullanıldığı süre zarfında yapının dış cephesi tamamıyla kartonpiyer kaplanmış. Giriş bölümlerine sonradan eklenen alçı kabartmalarla, görenlerin tanınamayacağı hale gelmiş durumda.
Sarnıcın içerisinde açılan dev havalandırma deliği, mutfak olarak kullanılan iç yapının is altında kalmasına engel olamamış.
Bebek sakinleri: Aslına uygun restorasyon
Bebekliler Derneği - Bebek Semt Girişimi, tekrar kiralanacağı duyumları yoğunlaşan sarnıç için harekete geçti.
“Boğaz'da Dayanışma Var!”, “Restorasyon Kararı Uygulansın” bildirileri ve pankartlarıyla haftasonunu nöbette geçirdiler.
Açıklamalarında belediyelere çağrıda bulundular:
“Halihazırda bulunan onlarca eğlence mekanının trafiğini kaldıramayan Bebek’te yeni bir eğlence mekanıyla yaşamımızı daha da çekilmez hale getirmeye kimsenin hakkı yok. Tarihi mirasımızı koruma isteği ve azmi ile İstanbul Büyükşehir Belediyes ve Beşiktaş Belediyesi'ne çağrıda bulunuyoruz.”
İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 11 Aralık 2012 yılında aldığı "mevcut durumu fotoğraflar vasıtasıyla görülen sarnıç yapısını özgün haline getirecek restorasyon projesinin yapılması" kararını sarnıcın ve mahallenin çevresine asarak aslına uygun koruma taleplerini tekrarladılar. (MCY/BK)