Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanveklili Ayla Akat Ata, seçim barajının yüzde 3'e indirilmesini öngören tekliflerinin Meclis Genel Kurulu'na getirilmesini ve yasalaşmasını istedi.
Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) barajın yüzde 7'ye indirilmesini öngören teklifini "temsilde adalet" açısından önemsediklerini dile getiren Akat Ata, "16 Temmuz 2008'de baraj için yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sunduk. AKP darbeci gelenekle mücadele konusunda samimi ise, darbe ürünü olan seçim barajının indirilmesi konusunda adım atar. İşte fırsat. Meclis yasama takvimini sonlandırmadan bu fırsat değerlendirilmelidir. Buradan hükümete çağrı yapıyoruz" diye konuştu.
2002'de 24, 2007'de 14 milyon oy boşa gitti
Yasal düzenlemeye göre, ülke genelinde yüzde 10'un altında kalan partiler Meclis'e milletvekili gönderemiyor. Bugün Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Akat Ata, yüzde 10'luk seçim barajının oyların boşa gitmesine nasıl yol açtığını da anlattı:
"2002 seçimlerinde AKP ve CHP'nin toplam oyları, 17 milyondu. Toplam oy kullanan seçmen sayısı ise, 41 milyon. Yani 24 milyon seçmenin iradesi, baraj nedeniyle Meclis'e yansımadı. Baraj nedeniyle, 2007 seçimlerinde de 14 milyon seçmen, Meclis'e milletvekili gönderemedi. Barajı aşamayan partilerin oyları, barajı aşan partilere dağıldı ve bu partiler hak etmedikleri milletvekili sayısına sahip oldular.
"Yüzde 10'luk baraj sistemi seçimlere katılımda düşüşe de yol açıyor. 'Oyum boşa gitmesin' kaygısıyla hareket etmeye zorlanan seçmen, ya gerçek tercihi dışında bir partiye yöneliyor ya da sandık başına gitmiyor."
"Avrupa'da yüzde 5"
Akat Ata, Avrupa'daki uygulamalardan da örnekler verdi:
" Yüzde 10 barajını Türkiye'nin dışında uygulayan başka bir ülke yok. En yüksek baraj Rusya'da; o da yüzde 7. Avrupa ülkelerinde en yüksek seçim barajı yüzde 5, en düşük baraj ise Hollanda'daki binde 67." (TK)