Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) geçen anayasa değişiklik paketi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onay vermesi halinde halkoylamasına (referandum) sunulacak. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Meclis'ten geçen anayasa paketi ile ilgili görüşlerini bianet'e anlattı.
Sandıktaki rengimiz belli olacak
Kışanak, "Temmuzda yapılması beklenen referandumda BDP'nin tavrının ne olacağı" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Meclis'teki oylamalarda partiler grup kararı alamıyordu ama bundan sonraki süreçte parti olarak karar alabiliriz. Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu henüz referandumda partimizin alacağı tavır konusunda karar almadı; önümüzdeki günlerde karar alınacak. Bu nedenle sandıktaki oyumuzun rengine ilişkin bir şey söyleyemem. Ama BDP stratejisini özgürlükçü, eşitlikçi, sivil ve yeni bir anayasa talebini diri tutmak ve bu yönde toplumsal baskı yapmak üzerine kurmuştur. Referandum sürecinde bunu temel bir argüman olarak işleyeceği. Yeni sivil ve demokratik anayasanın toplumsal zeminin açığa çıkaracağız. Mahalle, sokak çalışmalarını da bu yönde yapacağız. Bunu biz yapmazsak öyle görünüyor ki kimse yapmayacak"
Toplumda mutabakat var
"Başından beri Türkiye'nin ihtiyacı olan şeyin yeni, eşitlikçi, özgürlükçü ve çoğulcu bir anayasa olduğunu savunuyoruz" diyen Kışanak şöyle devam etti:
"Savunduğumuz türde bir anayasa yapmamın bugün koşulları vardır; yeni, sivil anayasa toplumsal bir talep haline gelmiştir. Kürtlerin, sosyalistlerin, liberallerin, İslami çevrelerin yeni sivil bir anayasa istediğini biliyoruz. Öyleyse geriye bunu istemeyen kim kalıyor? Toplumun çok büyük bir kesimi değişimden yana ve yeni bir anayasa oluşturulması gerektiği konusunda bir mutabakat var. Madem bu var öyleyse neden değerlendirilmiyor? Bu önemli bir soru."
Bizde endişe yarattı
Anayasa değişiklik paketinin içinde farklı toplumsal kesimlerin ihtiyaçlarını "kısmen" karşılayan düzenlemeler olduğunu söyleyen Kışanak devam etti:
"Paketin bu şekilde hazırlanması bizde, yeni anaysa hazırlanmasının rafa kaldırılmak istendiği endişesi yarattı. Yarın 'Biz gerekli değişiklikleri yaptık, fazlasına toplum hazır değil' diyerek bizden 12 Eylül Anayasası ile bir 10 yıl daha idare etmemizi isteyecekler gibi duruyor. Biz Barış ve Demokrasi Partisi olarak bunun önüne geçmek istiyoruz. Çünkü Kürt sorunu ve Türkiye'deki pek çok sorunun ancak yeni bir anayasa ile çözüleceğini biliyoruz." (SP)