"Başbakan Oslo görüşmelerinin yeniden başlayabileceği, İmralı'yla görüşülebileceği gibi sinyalleri son birkaç haftadır veriyordu. Ancak dün yapılan kongrede bu sinyalleri sürdürmedi. Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecine giriyoruz ve Erdoğan'ın orada yaptığı konuşmayı biraz bu kapsamda değerlendirmek gerekir."
İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Yeğen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Ankara'da yapılan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) 4. Genel Kongresi'nde yaptığı konuşmada Kürt sorununa ilişkin sözlerini böyle değerlendiriyor.
"Erdoğan, birkaç enstrüman kullanmaya çalışıyor"
Prof. Dr. Yeğen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürt sorununun çözümü için son zamanlarda verdiği mesajları kongrede sürdürmemesinin şaşırtıcı olmadığını, bu kadar stratejik bir kongreyi sadece Kürt sorunu çerçevesine sıkıştırmanın doğru olmadığını söyledi.
"Kongrede yapacağı konuşmadan bu minvalde bir beklenti içine girmek de yanlıştı. Kürt meselesi hakkında kongrede söyledikleri, birkaç enstrümanı bir arada kullanmaya devam ettiğini gösteriyor."
Bunlar, CHP'yle görüşerek sorunu çözme yolu; sivil Kürtlerin desteğini kazanarak sorunu çözme yolu; Kandil'e ve İmralı'ya mesaj göndererek çözüm yolu. Ancak en çok kendi muhafazakar ve milliyetçi tabanına, Türkiye'nin bölge ülkesi olacağını ve bunun bazı gereklikleri olduğu mesajını veriyor."
"Eğer başbakan cumhurbaşkanlığı seçimine kadar olan süreyi, çok sayıda enstrümanı telaffuz edip hiçbir şey yapmayarak geçirmek niyetindeyse, bu çıkar bir yol değil. Ama sanırım AKP de bunun farkında."
"BDP'nin oyun dışı bırakılacağını düşünmüyorum"
Mesut Yeğen, AKP'nin her şeye rağmen BDP'yi oyun dışında tutarak, milletvekillerini parlamento dışına atarak bu işi çözmeyi deneyeceklerini zannetmediğini belirtiyor.
"İyi niyetli okuma yapmaya çalışırsak, AKP'nin BDP'ye sırtını dönmesinde milliyetçi muhafazakar tabanın gönlünü hoş tutmak olabilir."
"Ayrıca Kürt hareketine karşı da 'elimde böyle bir silah var' şeklinde pazarlık kozu olarak kullanmak istiyor olabilir."
"Ben İmralı veya Kandil'le bu sorunu çözerim, BDP'yi de dışarıda tutarım demek çok makul gelmiyor."
"63 madde, iletişim stratejisi"
63 madde arasında yer alan ana dilde savunma hakkı, kamu hizmetlerinde ana dil kullanma hakkı gibi maddelerin, başbakanın konuşmasında olmamasını da değerlendiren Prof. Dr. Yeğen, şunları söyledi:
"Bu da bir iletişim stratejisi. Kitapta yazan maddelerin bazılarını Kandil'e mesaj olarak okumak mümkün."
"Bunlar benim öngörü alanımda ve bunları görüşmeye hazırım mesajı olabilir. Bunların başbakanın konuşmasında değil de dağıtılan metinlerde yer alması, karşı taraftan gelecek adımı görmek için atılmış stratejik bir adım olabilir."
"Barzani dengeleri gözeten bir konuşma yaptı"
Kürdistan Özerk Yönetim Başkanı Mesud Barzani'nin kongreye katılmasını ve yaptığı konuşmayı da değerlendiren prof. Dr. Yeğen, Barzani'nin bölgedeki dengeleri göz önünde bulunduran bir konuşma yaptığı görüşünde.
"Barzani ne AKP'yi küstürecek bir konuşma yaptı ne de tamamen AKP'ye endeksli bir konuşma yaptı."
"Kendi açısından olumlu bir konuşma yaptığını düşünüyorum. Kendi konumuna uygun, bölgedeki dengeleri göz önünde bulunduran bir konuşma yaptığı görüşündeyim." (EKN)