İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Kürt sorunuyla ilgili "Meclis içinde meşru muhatap istiyoruz" sözleriyle başlayan tartışmaya açıklık getiren Barış ve Demokrasi Partisi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, "muhatap" olmak için beklediklerini bianet'e açıkladı.
Özetle hükümetin Kürt sorununun çözümü için düşündükleri adımları öğrenmek istediklerini ve kendi çözüm önerilerini tartışmak istediklerini söyleyen Kışanak, "Birlikte çözüm üretilecek bir partner olarak görüldüğümüzü hissetmek istiyoruz" dedi. Kışanak, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) de sürece katılabilmesi için Meclis'te bir Kürt sorunu komisyonu kurulmasını önemsediklerini de ekledi.
Kışanak'ın sözleri şöyle.
Neyi destekleyeceğimizi bilmek istiyoruz: Kürt sorunu Türkiye'nin en önemli sorunlarından. Sorunu çözmedikçe, demokratikleşme dahil, hiçbir konuda yol almak mümkün değil. Hükümetin ne yapacağını, nasıl çözeceğini bizimle paylaşmasını istiyoruz. Bu konuda sorumluğumuz var. CHP ve MHP'nin de sorumluluk almasını istiyoruz. Şimdiye kadar, Demokratik Toplum Partisi çatısı altında siyaset yaptığımızda da, hükümet bizimle bu anlamda bir görüşme yapmadı. Gerçekleşen iki görüşmede de "bizi destekleyin" dendi. Neyi destekleyeceğimizi bilmek istiyoruz.
Kendi önerilerimizi tartışmak istiyoruz: Tek taraflı olarak hükümetin kendi atacağı adımlara destek istemesinden çok, ne yapılacağına dair tartışmak istiyoruz. Mutlaka bizim de önerilerimiz olacak. Hepimizin bireysel yaşamları da Kürt sorununun acılarıyla dolu. Ben de Diyarbakır cezaevinde yattım, gözaltına alındım, işkence gördüm. gazetecilik yaptığım dönemde hakkımda soruşturmalar açıldı. Çözüm içn bizden çok pozitif katkı yapacak parti yoktur. Sorunun bu kadar içinde olan bir partiyiz. Gerçekçi, kalıcı barışı tesis edecek önerilerimiz var.
Partner olduğumuzu hissetmek istiyoruz: Öncelikli olarak kabul görmek istiyoruz. Pratiğini bırakın, öncelikle bunun hissiyatını edinmek istiyoruz. "BDP birlikte çözüm üreteceğimiz bir partnerdir" yaklaşımı olursa, mutlaka çalışma mekanizmaları kurulur. Hükümet bizi çalışmalarına ortak edebilir. Oysa şimdiye kadar çalışmalarını tek taraflı bilgilendirme düzeyinde yürütüyor, destek istiyor. Akademisyenlere, sivil topluma, "siz ne diyorsunuz" diye soruyor, ama bunun geri dönüşü olmuyor. Alınan görüşler hayata geçmiyor.
Meclis'te Kürt sorunu komisyonu: Kürt sorunuyla ilgili Meclis komisyonu kurulması bu adımlardan biri olabilir. En son 13 Kasım'daki genel görüşmede DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk de bunu söyledi. Ben de önerdim. Meclis'te Kürt sorununu tartışan bir komisyon kurulmasının şu kolaylığı olur: CHP ve MHP hükümetle yan yana gelmek istemiyor, ama parlamento zemininde yan yana gelinebilir, tartışma imkanı bulunabilir. (TK)