Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, Diyarbakır'da görülen KCK davasında mahkeme tutanaklarına Kürtçenin "bilinmeyen dil" olarak geçirilmesini protesto etmek için Kürtçe konuştu.
Türkçe konuşan eşbaşkan Gülten Kışanak ise "Bundan sonra Kürtler boşanma davasında bile adliyede Kürtçe konuşacak" dedi. CNN Türk'e göre konuşmasının tamamını Kürtçe yapan Yıldız, İstanbul Kürt Enstitüsü'nün çıkardığı sözlüğü kürsüden gösterdi.
Yıldız: Artık açış konuşmalarımız Kürtçe olacak
Yıldız, Kürtçe yaptığı konuşmanın içeriğine ilişkin, "Bütün grup toplantılarımızda olduğu gibi sayın eşbaşkanımızı, milletvekili arkadaşlarımızı, basın mensuplarını ve konukları selamlayarak giriş yaptım. Sonra Diyarbakır'daki yargılamalarda, mahkemenin tutumu yani tutuklu olan belediye başkanı ve siyasetçilerimize karşı anadilde savunma yapma hakkına karşı çıkması, Kürtçe'nin bilinmeyen, anlaşılmayan bir dil olduğunu söylemesi karşısında, Kürtçe'nin 40 bin sözcüğü olan bir dil olduğunu söyledim" dedi.
"Kürtçe'nin anlaşılıncaya kadar bizim de Kürtçe konuşacağımızı, bunda ısrarlı olacağımızı söyledik. Özetle buydu. Kapanış konuşmasında da Sayın Başbakan 'benim 75 tane Kürt milletvekilim var' diyor. Avrupa'da, Türkiye'de, bölgeye geldiğinde bunun reklamını yapıyor. Ama Diyarbakır'daki mahkemenin Kürtçe'nin anlaşılmaz bir dil olduğunu söylemesine karşı, 75 AKP milletvekilinin herhangi birisinden bunu eleştiren bir yaklaşım olmadığını söyledim. Ve bu utancın da AKP milletvekillerine yeterli olduğunu söyledim."
Yıldız, bundan sonra açılış konuşmalarını Kürtçe yapacaklarını belirterek, "Genel Kurul'da da konuşacak mısınız" şeklindeki bir soru üzerine, "Gerekli olan bütün yerlerde konuşacağız." dedi.
Kışanak: "Adliyede Kürtçe konuşacağız"
Yıldız, BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak'ı, TBMM'de, partisinin grup konuşmasını yapmak üzere kürsüye de Kürtçe davet etti. Konuşmasını Türkçe yapan Kışanak da, Kürtçe'nin mahkeme tutanaklarına "bilinmeyen dil" olarak geçmesine tepki gösterdi.
Kışanak, "Anadil konusunda ortaya çıkan durum tam bir rezalet tablosudur. Mahkemedeki tutum böyle devam ederse Kürtçe'nin daha aktif kullanılmasını düşünmek mümkün olabilir. Bundan sonra alacak verecek, boşanma davalarında Kürtlerin kendi ana dillerini kullanmaları mümkün olacaktır" diye konuştu.
Kışanak ana dil protestosunun bölgede yayılabileceğinin sinyallerini de bu sözlerle verdi, "Yargı bir an önce sorun yaratan yaklaşımdan vazgeçmeli" dedi.
Erbil'de bölgesel Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani'yi ziyaret ettiklerini ve gündemdeki bazı siyasi konularla ilgili fikir alışverişinde bulunduklarını anımsatan Kışanak, önümüzdeki günlerde Erbil'de, BDP'nin bürosunu açmayı planladıklarını söyledi.
Kışanak, Lozan Anlaşması'nda da bu hakkın Türkiye'de yaşayan tüm yurttaşlara tanındığını ifade etti. BDP grup toplantısı Kürtçe konuşmayla sonlandırıldı. (EÖ)