Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Iğdır Milletvekili Pervin Buldan faili meçhul vakalarda zamanaşımının uygulanmaması için yasa teklifi verdi.
Buldan, Ceza Yasası'nın (TCK) ilgili maddesine "Faili tespit edilemeyen, kasten insan öldürme ve kaybettirme suçlarından dolayı zamanaşımı uygulanmaz" ifadesinin eklenmesini istedi.
"Failler ortaya çıkmak için zamanaşımını bekliyor"
Buldan, teklifinin gerekçesinde, zorla kaybettirme ve kasten öldürme olaylarında faillerin ortaya çıkmak için zamanaşımı süresinin dolmasını beklediklerini, bu sayede cezasız kaldığını dile getirdi.
Buldan'ın eşi de faili meçhuller arasında
Buldan, 1994'te kaçırılıp öldürülen Savaş Buldan'ın eşi.
Savaş Buldan 2 Haziran 1994'te İstanbul Yeşilyurt'taki Çınar Oteli'nde, beraberinde arkadaşları Adnan Yıldırım ve Hacı Karay olduğu halde kaçırıldı. Cesetleri, 4 Haziran 1994'te Bolu-Yığılca ilçesinde, Yukarıkaraş köy yolunda bulundu.
Buldan'ın öldürülmesiyle ilgili failler bulunamadı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2004'te verdiği kararda etkin bir soruşturma yürütmeyen Türkiye devletini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. ve 13. maddelerini ihlal ettiği gerekçesiyle toplam 26 bin avro tazminata mahkum etti.
1964'te Hakkari, Yüksekova'da doğan Buldan öldürüldüğünde 30 yaşındaydı.
Zamanaşımı nedir?
TCK'nin 66. maddesi "dava zamanaşımı" başlığını taşıyor. Buna göre, kamu davaları suç türüne göre belirlenen süreler geçtiğinde düşüyor.
Bu süreler şöyle:
a) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 30 yıl.
b) Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 25 yıl.
c) Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda 20 yıl.
d) Beş yıldan fazla ve yirmi yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda 15 yıl,
e) Beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl. (TK)