Hükümet yetkilileriyle Meclis'te görüşen Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) heyeti ana taleplerinin yeni anayasa sürecinin başlatılması olduğunu ve partiler arasındaki diyaloğun sürdürülmesini istediklerini belirtti.
BDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'la milletvekili Hasip Kaplan bugün öğle saatlerinde başbakanlık makamında Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve başbakan yardımcısı Cemil Çiçek'le görüştü. Görüşme yaklaşık bir saat 45 dakika sürdü.
Demirtaş: Diyalog sürmeli
Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Demirtaş "Hakkari'deki katliam nedeniyle ertelenen görüşmeyi gerçekleştirdik. Şüphesiz Meclis'te grubu olan bir parti olarak başta hükümet olmak üzere ve diğer partilerle görüşmeyi önemsiyoruz" dedi.
"Bugünkü görüşme bütün sorunlarımızın tartışarak, konuşarak, müzakere edilerek çözülebilmesi açısından bir vesile olur. Sadece hükümet değil diğer partiler için de söylediklerim geçerli. Şüphesiz ki tek bir görüşmede Türkiye'nin bütün sorunlarının çözülmesi veya konuşulması veya uzlaşılması mümkün değil. Bu görüşme, sadece diyaloğun olabileceğini, sorunlarımızı tartışmak için önümüzde hiçbir engelin olmadığını göstermesi açısından önemlidir."
Demirtaş, "Yeni anayasa sürecinin bugünlerde başlaması gerektiğini düşünüyoruz, yeni anayasa barışa en çok hizmet edecek çalışmadır. Hükümetle yaptığımız görüşmede yeni anayasa sürecini desteklediğimizi belirttik ve sürecin ertelenmemesi gerektiğini ifade ettik. Ve yine yeni anayasanın hangi yöntemlerle hazırlanacağı konusunda görüşlerimizi ilettik" dedi.
BDP'nin "barış için siyasi bir aktör olmaya hazır olduğunu" vurgulayan Demirtaş "Hükümetin sağlıklı tartışmaların koşullarını yaratma görevi vardır. Bu görüşmeye tarihi bir anlam atfetmek doğru değil, sadece denk gelmiş olduğu siyasi ortam önemlidir, bunu da kabul ediyoruz. Daha sonraki görüşmeler için bir zemin yaratmıştır" diye ekledi.
"Demokratik Toplum Kongresi dikkate alınmalı. Önceki görüşme gizli değildi, Meclis'te Başbakan'ın odasında gizli görüşme olmaz. Gizli görüşme söz konusu değil, TBMM'de iki partinin görüşmesi çok doğal."
Çiçek: Yeni anayasa gerekli
Çiçek de yaptığı açıklamada görüşmenin gizli olmadığını vurguladı.
"Halk oylamasıyla beraber Türkiye’de yeni bir sayfa açılması gerekiyor. Vatandaşımız demokrasiden yana tavır koymuştur. Biz yüzde 58 evet’in bu olduğu kanaatini taşıyoruz. Bunun yolu çağdaş anlayışa uygun yeni bir Anayasa’dan geçiyor. Biz bunu aslında 2007’de söyledik. Ama bunu gerçekleştirmek mümkün olmadı. Şimdi böyle bir ortamın var olduğunu düşünüyoruz."
Çiçek de tüm partilerle benzer görüşmelerin devam etmesinden yana olduklarını belirtti.
Görüşmeler, yeniden...
İki parti yetkilileri resmi olarak Ağustos 2009'da görüşmüş; o dönem kapatılmamış olan Demokratik Toplum Partisi (DTP) eşbaşkanı Ahmet Türk ve başbakan Recep Tayyip Erdoğan "olumlu izlenimlerle" ayrılmıştı.
Erdoğan öncesinde DTP'liler "PKK'yi terörist ilan etmediği için" görüşmeyi reddediyordu. (EÜ/EÖ)