Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yöneticileri Diyarbakır'da yaptıkları basın toplantısında "devletin dört gündür Dörtyol'da olmadığını" belirterek yarın (perşembe) "barış konvoyu" oluşturarak ilçeye gideceklerini açıkladı.
Eşbaşkan Selahattin Demirtaş, Kürtlere ve işyerlerine yönelik saldırıların engellenmemesini eleştirerek "Hükümet PKK'ye karşı Kürt halkını rehin alıp şantaj yapıyor. Hükümet bu şekilde Kürt halkını tehdit ediyor. Bu oyun Maraş ve Çorum oyunlarından daha derin bir oyun" dedi.
"Eğer Dörtyol halkı ölümlere tepki göstermek istiyorsa bunun sorumlusu olan AKP hükümetine tepki göstersin. Bu ülkenin acil barışa ihtiyacı vardır."
"Asayiş olayı"
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İnegöl'de yaptığı açıklamada "Aslında bu olay özü itibariyle Türkiye’nin her tarafında olabilecek türden bir asayiş olayıdır" dedi.
"Bu olayda kesinlikle siyasi ve ideolojik müdahale yok. Önceden planlanmış bir olay değildir. İnegöl’de sporla ilgili amigolar grubunun burada önemli rolü olmuştur"
Atalay Hatay'da öldürülen dört polis için düzenlenen törende de "“Çevre illerimizin valileri hepsi burada. Bölge komutanlarımızın hepsi burada. Emniyet Teşkilatı burada. Bu Amanoslar’ı temizleyin. Ne yapıyorsanız yapın Amanoslar’ı temizleyin” demişti.
Kürtlere eylem çağrısı
Kürdistan Demokratik Halk İnsiyatifi Hatay ve İnegöl'de Kürtlere karşı gelişen faşist saldırılara karşı Kürt halkına direniş çağrısı yaptı, Kürtlerin her alanda kendilerini savunmasını istedi.
PKK'nin çatı örgütü KCK de "Kürtleri kendilerini disiplin içinde savunmaya" çağırdı.
"Saldırganlar cezalandırılsın"
Emek Partisi (EMEP) başkan yardımcısı Nedim Köroğlu saldırıları Sivas katliamıyla karşılaştırarak İçişleri Bakanı ve Hatay Valisi'nin "saldırganlara cesaret verdiğini" söyledi. Köroğlu hükümeti mağdurların zararlarını tazmin etmeye, saldırganları yargı önüne çıkarmaya çağırdı.
Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) başkanı Rıdvan Turan da "Kürt illerinde devlet görevlilerinin uyguladığı şiddetin batıda taşeronlaştırıldığını" belirtti. MHP ve CHP'nin saldırıları açılım politikasına bağlayarak "meşrulaştırmasını" eleştirdi. "Kardeş Kürt halkının yanındayız" dedi.
Türkiye Barış Meclisi (TBM) dönem sözcüsü Metin Bakkalcı "Gerek hükümetin Kürt hareketini tasfiyeye yönelik tutum ve politikaları, gerekse statükocu güçlerin ırkçı, milliyetçi ve ayrımcı kışkırtma ve manipülasyonları şiddeti ve faşizan linç girişimlerini yaygınlaşmıştır" dedi. "Hükümetin bütün bunları 'vatandaş tepkisi' olarak değerlendirmesi cesaretlendirici oluyor."
Bakkalcı medyadan da çatışmayı kışkırtıcı yayınlardan kaçınmasını istedi.
Makine Mühendileri Odası, 78'liler Girişimi, Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ve Dur De Girişimi de yaptıkları yazılı açıklamalarla barış çağrısında bulundu, hükümeti sorumluluğa çağırdı. (EÜ)