Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) İletişim Fakültesi (İLEF) mezunlarının istihdamına ve hükümetin facebook ile ilişkisine yönelik soru önergesi verdi.
Soru önergesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın “Facebook uzun zamandır Türk makamlarıyla uyumlu bir çalışma içinde bulunuyor. Türkiye’de birimleri var. Onlarla bir sorunumuz yok” sözlerini hatırlatan Aydoğan, bu sözlerin ardından facebook’un muhalif sayfaları kapatmasına dikkat çekti.
“Kullanıcı bilgilerinin sizinle paylaşılmasının yasal gerekçesi nedir?”
Yıldırım’ın yanıtlaması için verilen soru önergesinde ise şu sorular yer alıyor:
* Facebook firmasıyla son bir yıl içerisinde bakanlık olarak hangi platformlarda bir araya geldiniz? Söz konusu demecinizde yer alan Facebook firmasının Türkiye’de bulunan birimleriyle yaptığınız bir veri paylaşımı bulunmakta mıdır? Bu veri paylaşımına ilişkin kamuoyuna bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?
* Facebook firmasının Türkiye’de bulunan birimlerini bakanlığınızın üçüncü şahıs olması sebebi ile Facebook kullanıcılarının bilgilerini sizinle paylaşmasının yasal gerekçesi nedir?
* Muhalif sayfaların kapatılmasına ilişkin Adalet ve Kalkınma Partisi hükümet üyesi olarak bakanlığınızın tutumu nedir?
İLEF mezunlarının istihdamı…
İLEF mezunlarının istihdamına yönelik de Başbakan’ın yanıtlaması için bir soru önergesi veren Aydoğan, “Mevcut ulusal ve yerel medyada gerekli yasal düzenlemelerin olmayışı ya da yetersiz oluşu yüzünden bu fakültelerden mezun olanların çok azı iletişimle ilgili alanlarda çalışmakta büyük bir kısmı ise iş bulamadığı için mağduriyet yaşamaktadır “ dedi.
TRT, Anadolu Ajansı (AA) ve Basın Enformasyon Müdürlüğü gibi kurumların personel alırken İLEF mezunlarını göz ardı ettiğini belirten Aydoğan, Başbakan’a şunları sordu:
* TRT ve bağlı müdürlüklerinde statü farkı olmaksızın çalışan kişi sayısı nedir? TRT ve bağlı müdürlüklerde çalışan personelin mezun olduğu lisans veya ön lisans dağılımı nedir?
*Bakanlık olarak TRT’nin herhangi bir lisans veya ön lisans bölümü gözetmeksizin personel çalıştırmasına yönelik fikriniz nedir? TRT gibi bir kurumun kitle iletişim kanalları içerisinde sunduğu temsili yetkinlik düzeyinin iletişim, medya ve televizyon eğitimi almayanlar tarafından yerine getirilmesine yönelik ne düşünüyorsunuz?
* Kamu kurum ve kuruluşlarının, Basın ve Halkla İlişkiler bölümü eleman ihtiyacının KPSS kapsamında iletişim fakülteleri mezunlarından karşılanması konusunda bir düzenleme yapılmamasının gerekçesi nedir?
* Kitle İletişim kanalları olan özel medya kuruluşlarında çalışanların en az 1/3’inin ve yine devlet kuruluşlarında ise çalışanların en az 3/4’ünün iletişim mezunu olması gerekliliğin yönelik politikanız nedir? Bakanlık olarak yasal biz düzenleneme yapmayı düşünüyor musunuz? Düşünmüyorsanız bu durumun gerekçesi nedir?
* Bakanlık olarak gerek TRT gerekse de diğer kuruluşların personel alım süreçlerinde İletişim Fakültesi mezunlarına öncelik verilmesi konusunda yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
“İLEF mezunları ASDEP kapsamında yer alıyor mu?”
İLEF mezunlarının istihdamına yönelik Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de yanıtlaması için bir soru önergesi veren Aydoğan, Aile ve Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında İLEF mezunlarının istihdamını sordu.
Soru önergesinde şu sorular yer alıyor:
* Bakanlığınız tarafından iletişim fakültesi mezunlarının istihdamına yönelik aldığınız kararlar bulunmakta mıdır? iletişim fakültesi mezunlarına yönelik alınan kararlarınız bulunmakta ise bu doğrultuda bir çalışmanız mevcut mudur?
* Bakanlık olarak ASDEP kapsamında iletişim fakültesi mezunlarına yer verilmesiyle ilgili bir düzenlemeniz bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise iletişim fakültesi mezunlarına ayrılan sayı nedir? (SK/HK)