Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 2014 Yerel Seçimleri için Kadın Beyannamesi yayımladı.
15 yıllık yerel yönetim deneyiminde eşit temsile önem verdiğini söyleyen BDP, kadınlara pozitif ayrımcılığın temel politikalardan biri olduğunu, 8 Mart Günü ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Gününü kadınlar için idari izin günü ilan ettiğini belirtti.
Parti tüzüğüne yüzde 40 kadın kotasını ekleyen BDP’nin 2009 yerel seçimlerinde seçilen 15 kadın belediye başkanı bulunuyor.
Yeni seçim dönemine yönelik kadın politikalarını katılım ve temsiliyet, kentler, ekoloji, ekonomi, zorunlu göç ve köylere dönüş, eğitim, sağlık ve kültür sanat başlıklarında toplayan beyannameden satırbaşları şöyle:
* BDP yerel yönetimlerde eşbaşkanlık sistemini getireceğini açıklarken, büyük şehirlerde kadın daire başkanlığı, ilçe belediyelerinde kadın müdürlüğü gibi idari yapılar oluşturacağını açıkladı.
* Kadınlardan oluşan kurulların hazırlayacağı Toplumsal Cinsiyet Etki Değerlendirme Raporu uygulanması öngörülen bütün yerel yönetim hizmetlerinin toplumsal cinsiyet eşitliği açısından inceleyecek.
* Kadınların eğitim, sağlık, ekonomi, kentsel hizmetler vb. yerel yönetimlerin sunduğu tüm hizmetlere tam ve eşit düzeyde erişebilmesi için kadın eşitlik planları hazırlanacak.
* Yerel yönetimler bütçelendirme çalışmalarında Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme esasına uygun olarak çalışmalar yaparak kadınların durumunun iyileştirilmesini ve toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik edecek.
* Yerel yönetim bütçesini hazırlarken kadın özgün çalışmalarına ve kadınlara yönelik hizmetlere ayrı, özgün bir bütçe ayrılacak. Harcamalarda kadına ayrılan payı takip etmek için cinsiyet ayrımlı veri tabanı oluşturulacak.
* Kentsel dönüşüm değil yerinde dönüşüm projeleri desteklenecek. Yerel yönetimlerin bulunduğu her yerde kadınları şiddete uğradıklarında başvurabilecekleri acil destek hattı hizmeti yaşama geçirilecek.
* Ekolojik ürünlerin kullanımını öne çıkaran, organik gıda kullanımını yaygınlaştıran, güneş ve rüzgar enerjisinin kullanılması teşvik edilecek.
* Köye geri dönüşler için önümüzdeki dönem yerel yönetimler düzeyinde çalışma grupları oluşturularak boşaltılmış köylere geri dönüşün koşullarını sağlamak için çalışmalar düzenlenecek. Kadınlar ve diğer dezavantajlı grupların ihtiyaç tespitlerini yaparak, yerelde geliştirilebilecek organik tarım ve hayvancılık faaliyetlerini açığa çıkaracak, temel altyapı eksiklikleri giderilecek.
* Yerel yönetimlerde tüm faaliyetler anadilde sürdürülecek.
* Herkese yaygın, eşit, ücretsiz ve anadilinde sağlık hizmeti verilecek.
* Kadınların spor etkinliklerine katılımını destekleyecek projeler oluşturulacak. (ÇT)