BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, çözüm süreciyle gelen barışın, devlet ve Öcalan arasındaki görüşmelerin yasal zemine oturtulması için "Toplumsal Barış ve Müzakere Kanunu" teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.
Baluken dün BDP Grup Başkanvekilleriyle Meclis’te yaptığı basın toplantısında, 12 maddeden oluşan teklifin barış süreci için yasal zemin hazırladığını söyledi.
İdris Baluken, teklifin müzakere süreciyle ilgili muhatapların belirlenmesini, barış sürecini izlemek ve arabulucuk yapmakla görevli yerli ya da yabancı gözlemci heyetinin oluşturulmasını, müzakere sürecinin temel ilkelerinin belirlenmesini, toplumsal barış ve müzakere bakanlığı kurulmasını, TBMM'de ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik komisyonu oluşturulmasını ve bu komisyonun görevlerini içerdiğini belirtti.
TMK kaldırılmalı
Teklifte devletin ve BDP’nin Öcalan’la yaptığı görüşmelerin “de facto” gerçekleştiği, bu durumun ise, “barışın bir dayanağı olması gerekliliğinden hareketle kamuoyunda kaygı yarattığı” vurgulandı.
Yapılan müzakerelerin güvence altına alınması ve kalıcı toplumsal bir barış için bir kanun çıkarılmasının gerekliliği ifade edildi.
“Elbette barış sürecinin güvence altına alınması, hem bu yasal metin ile hem de güven artırıcı diğer adımların atılması ile mümkün olacaktır.
“Bu kanun teklifinin yasalaşması ile birlikte yol temizliği gibi antidemokratik düzenlemelerin son bulmasına yönelik yasal düzenlemelerin de acil bir şekilde yapılması elzemdir.
“Bu bağlamda, Terörle Mücadele Kanunun kaldırılması, seçim barajının düşürülmesi, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunlarında, 2911 sayılı yasada, PVSK’da demokratik düzenlemeler yapılması, uluslararası anlaşmalardaki çekincelerin kaldırılması, koruculuğun lağvedilmesi de barışa giden yolun temizlenmesi adına önemli adımları teşkil etmektedir.”
Müzakerelere gözlemci heyet
Teklifte Öcalan ve devlet arasındaki görüşmelere gözlemci bir heyetin dahil edilmesinin önemine de değinildi. Bunun gerçekleşen görüşmeleri garanti altına alacağı belirtildi.
"Ayrıca müzakerelerin sekteye uğramaması ve garanti altına alınması için tarafsız bir gözlemci heyetin varlığı, iki taraflı yürütülen müzakerelerin olmazsa olmaz koşullarındandır. Zira müzakereler üçüncü ve tarafsız bir gözlemcinin varlığı ile sağlıklı bir biçimde ilerleme imkanı bulabilecektir. Yine bu düzenlemede görüşmeleri yürütecek olan heyet tanımlanmış ve müzakerelerin kurumsallığı ve sürekliliği hedeflenmiştir."
Gelecek tesisinin garantisi
Ayrıca çeşitli mevzuatlardaki milliyetçi, ayrımcı ifadelerin temizlenmesinin de barışın tüm halk kesimleri tarafından korunmasını sağlayacağı dile getirildi.
Teklifte “Barış süreçleri, dünya deneyimlerinden de izlediğimiz üzere sekteye uğrama ihtimali yüksek, kırılgan süreçlerdir. Bu nedenle elde edilmiş olan kazanımların heba olmaması ve birlikte gelecek tesisinin garantiye alınması amacıyla 'Toplumsal Barış ve Müzakere Yasası' hazırlanmıştır" ifadelerine de yer verildi. (YY)
Toplumsal Barış ve Müzakere Kanun Teklifi'ne buradan ulaşabilirsiniz.