BDP Grup Başkan Vekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Meclis'e koruculuk sisteminin kaldırılmasına ilişkin kanun teklifi verdi.
Koruculuk sisteminin çözümsüzlüğü derinleştirdiğinin belirtildiği teklifte, bu sistemin yasalarda geçici bir uygulama olarak tasarlandığına ancak kalıcı bir hale dönüştüğüne dikkat çekildi.
Koruculuk sisteminin kaldırılması ve korucuların topluma sosyal ve ekonomik entegrasyonunun sağlanması gerektiğini belirten Baluken, korucularla ilgili bir saha çalışmasının verilerini de paylaştı:
* Geçici köy korucularının bu işi üstlenmelerinin nedenleri arasında yüzde 71 oranında işsizlik, yüzde 51 oranında yoksulluk bulunuyor.
* Korucuların yüzde 55’i varolan sistemden memnun değil.
Uzun süre savaşın ve çatışmanın içinde bulunan korucuların post travmatik stres sendromu yaşadıklarının ifade edildiği teklifte, koruculuk sisteminin kaldırılması ile beraber mevcut koruculara sağlık ihtiyaçlarını giderecek sosyal ve psikolojik hizmetlerin verilmesinin gerekli olduğu da söylendi.
Koruculuk sistemi
Koruculuk sistemi Bakanlar Kurulu’nun 27 Haziran 1985 tarih ve 9632 Sayılı kararı ile uygulamaya konuldu. 1993 yılında 13 ilde “ Gönüllü Köy Koruculuğu” sisteminin de eklemlendirilmesi ile beraber koruculuk sistemi 35 ile yayıldı. Geçici olarak tasarlanan koruculuk sistemi 28 yıldır yürürlükte.
20 Mart 2009 tarihli İçişleri Bakanlığı açıklamasına göre, 22 ilde toplam 47 bin 819 geçici köy korucusu, 32 ilde 24 bin 88 gönüllü köy korucusu olmak üzere toplamda 71 bin 907 korucu var. Korucuların çoğunlukla bulundukları iller: Diyarbakır, Şırnak, Batman, Bingöl, Bitlis, Mardin, Muş, Siirt, Hakkâri. (ÇT)