Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eşbaşkanı Selahattin Demirtaş yeni anayasanın seçim öncesinde mi sonrasında mı hazırlanacağı tartışmasının yüzeysel olduğunu söyledi; anayasanın nasıl yapılacağının tartışılması gerektiğini belirtti.
Bugün partisinin grup toplantısında konuşan Demirtaş "Biz diyoruz ki anayasada kendini ifade etmek isteyen herkesin bulunduğu demokratik sivil anayasa platformu kurulsun. Biz de önerilerimizi aynı platforma götürelim" dedi.
"Buradan çıkacak ortak metne, siyasi partiler olarak saygı duyalım. Seçimden önce mi sonra mı yasalaşacağı teknik bir ayrıntıdır. Yeni anayasa, seçim vaadine kurban edilemeyecek kadar önemlidir.''
Anadilde eğitim ve "demokratik özerklik" önerilerinin tartışılması gerektiğini söyleyen Demirtaş bu projelerin bölücü düşünceler olarak yansıtılmasının da yanlış olduğunu vurguladı.
Temsilde adaletin ve çoksesliliğin sağlanması için seçim barajının düşürülmesini isteyen Demirtaş seçim yardımlarının da adaletsiz dağıtıldığını ekledi. "Bunlar, devletin bütün olanaklarını soyarak siyaset yaparken, biz konuşmalarımızdan dolayı para cezaları ödüyoruz. Devlet bunlara Hazine yardımı veriyor 'siyaset yapın' diye, devlet bize 'para cezası' veriyor siyaset yaptık, diye. Böyle bir anlayışla siyaset yapılır mı?''
"Operasyonlara sessiz kalmayın"
KCK operasyonlarını eleştiren Demirtaş ''Tutuklu arkadaşlarımız cezaevinde çürümeye terk edildiği müddetçe bizim AKP ile diyalog kapılarını zorlamamızın boş çıkacağını artık birilerinin görmesi lazım. BDP'nin bu barış sürecinde elini güçlendirmek isteyen herkes artık bunları görebilmelidir" dedi.
"Geçen yıldan bu yana yapılan operasyonlarda sessiz kalanlara sesleniyorum, 'BDP rol almıyor, misyon üstlenmiyor' diyenlere sesleniyorum, ortada bir gün BDP kalmayınca sizin de elinizi uzatacağınız barış için tek bir insan kalmayacak.''
"CHP rol oynayabilir"
Demirtaş ayrıca şu noktalara değindi:
* 'Hükümet, Sayın Cumhurbaşkanı'nın konuşmasına değer veriyorsa, onun gereğini yerine getirmesi lazım. CHP'nin de bu dönemde oynayabileceği roller vardır. Sayın Kılıçdaroğlu ve CHP'nin, Türkiye'nin temel sorunlarının çözümünde katkı sunacak bir tarihi rolü ve misyonu üstlenebileceğini düşünüyoruz.
"Herkese inanç özgürlüğü"
* Bizim önerimiz şudur, gelin hem başörtülü kardeşlerimize özgürlüğünün hem Alevi yurttaşlarımızın talebi olan cemevinin ibadethane
statüsüne kavuşmasının, zorunlu din dersleri konusunun, dini azınlıkların inançlarını özgürce yaşamaları önündeki engellerin ele alındığı, ifade özgürlüğünü genişleten bir paket hazırlayalım. Hepsini kucaklayalım. Herkesin inancına, yaşam tarzına saygı duyan, demokratik bir paketle Meclisi hemen bu hafta çalıştırmaya başlayalım. (EÜ)