Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yeni bir anayasa yazamayacağını belirten mektubuna karşılık olarak bir mektup yolladı.
BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'ın imzasıyla yollanan mektupta yeni bir anayasanın elzem ve ertelenemez olduğu vurgulanarak yeni anayasa çalışmaların şeffaf ve katılımcı bir yöntem esas alınarak farklı formüllerle devam etmesi gerektiği belirtildi.
Mektupta, BDP'nin kaynağını tarafı olunan uluslararası sözleşmelerden almayan, evrensel değerlere aykırı bir “kırmızı çizgisi” olmadığı ifade edilerek Kürt Sorununun demokratik çözümü açısından sivil, demokratik, çoğulcu yeni bir anayasanın büyük önem taşıdığı ifade edildi.
"Anayasa izleme grubu oluşturulmalı"
Mektupta, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndaki mevcut sorunları yaratan çalışma usülleriyle ilgili şu öneriler getirildi:
1) Taslak sivil toplum örgütleri ile tartışılarak ilerletilmeye çalışılmalı. Sivil toplum örgütlerinden oluşacak bir Anayasa İzleme Grubu oluşturularak tıkanma durumunda bu grubun devreye girmesi sağlanmalı. Taslak farklı toplumsal kesimlerle tartışılarak, genişletilmeli, bu süreç kamuoyuna açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmeli.
2) Venedik Komisyonu’nun katkısı ve desteği alınmalı. Son 20-30 yıllık dünya anayasa yapım süreçlerinde ve özellikle doğu Avrupa ülkelerindeki anayasa yapım aşamalarında Venedik Komisyonu çok önemli bir işlev görmüş, adeta kolaylaştırıcı bir misyon üstlenmiştir.
3) Dört partinin uzlaşmasını esas almakla birlikte, belirli bir süreden sonra üç veya daha az sayıda partinin uzlaşmasını temel alan alternatif taslaklar hazırlayarak Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarını sürdürmesinin mümkün olabileceğini düşünüyoruz.
"Milliyetçilik yarışı nedeniyle tıkandı"
Mektupta, komisyonun çalışmalarının akamete uğramasının nedeninin; yukarıda sayılan, Çiçek'in de mektubunda değindiği teknik veya mali konular değil, siyasi yaklaşımlar olduğu belirtildi ve taslağın tamamının kamuoyuna açılması talep edildi.
"Anayasa Uzlaşma Komisyonu bu ülkedeki tüm yurttaşları kapsamak yerine birbiriyle milliyetçilik ve Türkçülük yarışına giren partilerin olumsuz tavırları nedeniyle tıkandı.
"Komisyon, eşit yurttaşlık temelli talepleri bölünme paranoyasıyla engelleyenler tarafından tıkatıldı. Cunta anayasasını savunan partilerle milliyetçilik yarışına giren iktidar partisinin tutumu nedeniyle tıkandı." (NV)