Haberin İngilizcesi için tıklayın
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) sosyal medyada manipülatif açıklamalar yaptıkları iddiasıyla aralarında Merkez Bankası'nın eski başkanlarından iki ismin de bulunduğu 26 kişi ve hesap hakkında suç duyurusunda bulundu.
Kurul, suç duyurusunun nedeni olarak 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 64. maddesinde yer alan “Bir bankanın itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz” hükmüne aykırı davranma iddiasını ileri sürdü.
TIKLAYIN - Güldem Atabay: AKP kendinden sonraki hükümete bir enkaz bırakabilir
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da bu kişiler hakkında soruşturma başlattı. BDDK'nın suç duyurusunda bulunduğu kişiler şöyle;
Rüşdü Saraçoğlu, Mustafa Sönmez, Okan Aybar, Eren Bolgün, Ali Yıldız, Alican Uludağ, Mehmet Şerif Altun, Ahmet Altay, Mehmet Aslan, Şeref Oğuz, İzzet Özgenç, Selçuk Geçer, Erk Acarer, Emin Çapa, Durmuş Yılmaz, Güldem Atabay ve Burhanettin Bulut ve anonim Twitter hesapları.
Geçer: BDDK'ya hayatında başarılar diliyorum
Haberin ardından Selçuk Geçer, Emin Çapa ile Burhanettin Bulut Halk TV’deki yayına katıldı.
Selçuk Geçer, dışarıda yemek yediğini belirterek neyle suçlandığı konusunda tahmini olmadığını söyledi. Geçer, "Gerçekten hiçbir tahminim yok. BDDK’ya hayatında başarılar diliyorum. 20’si ile ilgili de bir soruşturma açarlarsa memnun olurum" dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, "Çok kirli bir para hareketi oluştu. Birileri buradan zengin oldu. Buralardan kim zengin oldu? O reklam çekilmesi birkaç gün sürmüştü. Bundan birilerinin haberi var. Bundan hesabı kim soracak. Ucuz suç duyurular ile ilgili ne bizi korkutabilirler ne sindirebilirler" diye konuştu.
Çapa: İktidar önce çevirdiği dolapları halkına anlatsın
Emin Çapa da “Burada konu bankaların itibarı değil. Bize gözdağı verilmek isteniyor. Ancak bu suç duyurusu benim sorgulamama engel değil" dedi.
Çapa devamında “Burada sorunun ne olduğunu herkes gayet iyi biliyor. Sorun bankaların itibarı değil. Burada bize bir gözdağı verilmek isteniyor. Bizi susturmak istiyorlar. Burada iktidarın olmayan sahte ekonomi politikasını gerçekmiş gibi yutturmaya çalışması var. Ben halka karşı vicdanen rahat olmak için ekonomi habercisi olarak görevimi yapmaya devam ediyorum. İlk başta iktidar şeffaf olmalı. Bankaların arka kapısından milletin parasını satmalarını elbette soracağım. İktidar bize yanıt versin milletin parasını arka kapılardan kimlere kaçtan sattıklarını açıklasın. İktidar önce kendisine baksın, arka kapıdan çevirdiği dolapları halkına anlatsın” ifadelerini kullandı.
Erdoğan sinyali vermişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta katıldığı bir televizyon programında döviz kurlarındaki hareketlilikle ilgili yapılan değerlendirmelerle ilgili suç duyurusunun sinyallerini vermişti.
Erdoğan şunları söylemişti:
“Yaşadığımız süreç bu yöndeki iddiaların gerçek dışı yanıltıcı manipülatif olduğunu ortaya çıkardı, hem de birkaç saat içinde. Söz konusu beyan ve iddialar, kanunlarımıza aykırıdır. Merkez Bankası’nın itibarını kıracak asılsız haber yayamazsınız. Piyasa bozucu eylemler, piyasa dolandırıcılık yapamazsınız. Finansla piyasalarda manipülasyonda suçtur.
“Burada hiç af yok. Bunları yapanlar hakkında kanuni yollara başvurulacaktır. BDDK bunlarla ilgili adımlar atmıştır. Merkez Bankası'nda geçmişte başkanlık yapmış olan zat o da bu suçu işlemiştir”
Durmuş Yılmaz’ın döviz kurlarındaki hareketlilikle ilgili yaptığı değerlendirmeleri eleştiren Erdoğan, “Hele hele Merkez Bankası'nda başkanlık yapacaksın, kalkıp yol göstericiliğe soyunacaksın, bunları hesaba çekecekler. Kamu görevinde bulunmuş birisi kamu aleyhinde açıklama yapamaz. Burada bir sorun var, yine o sorunu hep beraber kaldıracağız. Onlarda bedelini ödeyecekler. Milletvekili sebebiyle yırtar ama tazminat olarak bunun bedelini öder” demişti.
TIKLAYIN - Krizi yorumlayanlar mahkemede: Trajikomik bir yargılama oldu
TIKLAYIN - BDDK şikayet etti, ekonomik kriz haberi yapan ve yorumlayan 38 kişiye dava açıldı
(HA)