BBC kuruluş, muhabirlerinin kayıplara karışmasını kaygıyla karşılarken Filistinli yetkililer muhabirin kaçırıldığını düşünüyor.
RSF: 14 gazeteci kaçırıldı, yaptırımı olmadı
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) da muhabirin kaçırıldığına dair açıklamalar yaptılar.
2005 yılından beri 14 yabancı gazetecinin Gazze Şeridi'nde alıkonduğunu ve bunların kaçıranların hiçbir yaptırımla karşılaşmadıklarını hatırlatan RSF, "Birkaç yıldır Gazze Şeridi'nde yaşayan ve çalışan Johnston'un derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.
Benzer bir açıklama yapan FIJ Genel Seketeri Aidan White da "Johnston'un nerede olduğunu her kim biliyorsa güvenliğini sağlamalı. Onu bir grup kaçırdıysa vakit geçirmeden salıvermelidir" diye konuştu.
BBC: Johnston'la temas kuramıyoruz, endişeliyiz
BBC'den yapılan açıklamada üç yıldır Gazze Şeridi'nde görevli bulunan tecrübeli muhabirleri Alan Johnston'la temas kurulamadığı ve muhabirin güvenliğinden endişe duyulduğu söylendi. Johnston'un son üç yıldır devamlı Gazze'de bulunan tek batılı gazeteci olduğu bildirildi.
BBC'nin Kudüs'teki muhabiri Tim Franks, meslektaşının başına gelenler konusunda henüz çok az şey bilindiğini söylüyor.
Edinilen bilgilere göre, dün öğleden sonra bürosundan çıkan ve aracına binen Alan Johnston evine gitmek üzere yola çıkıyor. Bundan kısa bir süre sonra BBC muhabirinin arabası yol kenarında terk edilmiş halde bulundu.
Filistin polisi bu sırada yakınlarda dört silahlı kişinin görüldüğünü belirtti. Gazetecinin kaçırılmadan önce kiralık olduğu belirtilen aracının içerisine kartvizitini bıraktığı ifade edildi. Olay ardından Filistin güvenlik güçleri Gazze'de kontrol noktaları kurdu.
Ortadoğu'nun bu sorunlu bölgelerinden biri hakkında derin bilgisi bulunan BBC muhabirinin kayıplara karışmasıyla ilgili Filistinli İçişleri Bakanı Sayid Sayyam, ''Bu bir adi suçtur'' açıklaması yaptı.
En fazla "Fox News" ekibi rehin tutuldu
Son bir yıl içerisinde Gazze Şeridi'nde yabancıları hedef alan bir dizi insan kaçırma eylemi yaşandı. Bu olayların hepsinde rehineler genellikle bir gün içerisinde zarar verilmeden serbest bırakıldı.
En uzun süreli kaçırma olayı iki hafta rehin tutulan ABD merkezli "Fox News" televizyonu çalışanlarının başına geldi. Gazze Şeridi'ndeki adam kaçırma olaylarını gerçekleştirenler, genellikle yerel yöneticilerle pazarlık amaçlı muhtelif gerekçeler dile getiriyor.
1 Ocak'ta da, Agence France Presse (AFP) Ajansı'nın Perulu foto-muhabiri Jaime Razuri kaçırılmış, bir hafta sonra serbest bırakılmıştı. (EÖ/TK)