NUJ (Ulusal Gazeteciler Sendikası) ve BECTU (Medya ve Eğlence Sendikası) örgütlü oldukları BBC’de kurumdaki işten çıkarmalar, ağırlaşan iş yükü, artan stres düzeyi ve işyerinde taciz olaylarına karşı 12 saatlik greve çıktı.
BBC Türkçe çalışanlarının da destek verdiği, Türkiye saatiyle 14:00'te başlayıp, 02:00'de sona erecek grev nedeniyle, BBC Türkçe sayfası da bugün güncellenmeyecek.
BBC Türkçe'nin NTV'deki “Dünya Gündemi” ve CNBC-e kanalındaki “Dünya Ekonomisi” programları da bugün yayınlanmayacak.
BBC, "kaliteye öncelik verilmesini öngördüğünü" söylediği yeniden yapılanma stratejisi Delivering Quality First (DQF) programı çerçevesinde 2017 yılına kadar 2 bin kadroyu kapatmayı planlıyor.
NUJ, BBC'deki işten çıkarmaların, aynı yoğunluktaki iş yükünü, geride kalan daha az sayıdaki çalışanın omuzlarına yüklediğini söylüyor. Ayrıca, artan iş yükü sonucunda işyerinde taciz olaylarından mağdur olan çalışan sayısında “şoke edici” bir artış yaşandığını vurguluyor.
NUJ ve BECTU, şimdiye kadar gerçekleşen işten çıkarmaların etkisinin DQF bağlamında değerlendirilebilmesi için altı aylık moratoryum ilan edilmesini, yani altı ay boyunca işten çıkarmalara devam edilmemesini ve durum değerlendirmesi yapılmasını talep ediyordu. Ancak sendikalar, BBC'nin bu önerilerini reddettiğini belirtti.
“BBC'nin çalışanlarını dinlemesi gerek”
BECTU Genel Sekreteri Gerry Morrisey grev öncesindeki açıklamasında "BBC, çalışanlarının durumunu dikkate almakla görevli ve şu anda bu görevi yerine getirmiyor. Üst düzey yöneticilerin bu sorunları ciddiye alması için greve gitmek zorunda kalmamız çok yazık" dedi.
NUJ Genel Sekreteri Michelle Stanistreet de, "Üyelerimiz, BBC'ye şu açık mesajı vermek için grevde; BBC'nin çalışanlarını dinlemesi gerekiyor. Yanlış tasarlanan ve uygulanan kesintilerin yarattığı sorunlara düzgün çözümler bulunması lazım. BBC'nin bir kez daha bizimle işbirliği yapmaması ve kesintilerin kaygı veren etkileri konusunda anlamlı görüşmeler yapmak için talep ettiğimiz moratoryumu reddetmesi üzüntü verici" diye konuştu.
BBC: Grev, tasarrufu engellemeyecek
BBC yönetimi ise, sendikaların greve gitmesi nedeniyle "büyük hayal kırıklığı" yaşadığını bildirdi ve yayınlarda yaşanabilecek aksamalar nedeniyle, izleyici, dinleyici ve okuyucularından özür diledi.
Son haftalarda sendikalarla “yapıcı görüşmelerde” bulunulduğunu söyleyen BBC yönetimi, buna karşın işten çıkarmalarla ilgili tutumun değişmediğini vurguladı. "Yapmamız gereken önemli düzeydeki tasarruflara devam etmeliyiz. Greve gidilmesi bunu değiştirmeyecek" dedi.
Bir önceki yönetimin BBC'yi yeniden yapılandırmayı öngören stratejisi Nisan 2017'ye kadar dört yıl içinde harcamaların yüzde 20 kesilmesini öngörüyor.
Hükümetle varılan anlaşma gereği BBC'nin bütçesini oluşturan ve İngiltere'de televizyona sahip olan her hane halkından tahsil edilen televizyon ruhsat tutarında 2017'ye kadar herhangi bir artışa gidilemeyecek.
Ayrıca hükümet 2011'deki bütçe anlaşmasında BBC Dünya Servisi'nin bütçesinin Dışişleri Bakanlığı'ndan sağlanması uygulamasına son verilerek, bu kaynağın BBC'nin kendi bütçesi içinden ayrılmasını BBC yönetimine kabul ettirmişti. Bu uygulamaya 2014 yılında geçilecek.
Kurulduğu günden bu yana BBC Dünya Servisi'nin bütçesini sağlayan Dışişleri Bakanlığı'nın yayın politikasına müdahale etme yetkisi yok. (ÇT)