BBC çalışanları zorunlu işten çıkarmalara karşı 24 saatlik greve gitti. Grev gece 24.00'te Pazar günü yayının sona ermesiyle başladı.
bianet'e konuşan BBC Türkçe'den Selin Girit, BBC Türkçe'nin de destek verdiğini, gün içerisinde program yayınlanmayacağını ve internet sayfasının güncellenmeyeceğini söyledi.
BBC'nin kapattığı pozisyonlardaki çalışanların çoğu başka birimlere kaydırıldı. Ancak hala bazı çalışanların işlerini kaybetme ihtimali var.
Çalışanların işlerini kaybetmemesi için bir süredir Ulusal Gazeteciler Sendikası (National Union of Journalists - NUJ) ile BBC yönetimi arasında görüşmeler sürüyordu. Ancak görüşmelerin bir sonuca bağlanmaması üzerine NUJ iş yavaşlatma ve grev oylaması yapmış, çalışanlar büyük çoğunlukla eylem kararını kabul etmişti.
NUJ Genel Sekreteri Michelle Stanistreet, BBC yönetiminin "kadroları kapatılanlara başka birimlerde iş olanağı yaratmak yerine gereksiz yere işten çıkarılanlara tazminat ödemeye hazırlandığını" söylüyor.
NUJ kesintilerin en çok BBC İskoçya, Asian Network, Dünya Servisi ve Five Live'da yaşanmasını bekliyor.
Bu iş yerinde grev var
Girit ise Dünya Servisi'nin çoğunluğunun greve destek verdiğini söyledi. .
"BBC Türkçe destek veriyor, ancak greve katılmayacak servisler de var. BBC içinde ne kadar destek olacağına gün içerisinde göreceğiz. Geçtiğimiz grevlere katılım çok iyiydi, hatta ekran yüzleri de destek vermişlerdi."
Girit yasalar tarafından korunan sendikalı çalışanların greve katılmaktan çekinmediklerini ifade etti: "Burada yöneticiler dahi sendika üyesi olmayı tavsiye ediyor. Çalışanların çoğu sendikalarda örgütlü.
"Yöneticiler sendikayı tavsiye etmekle birlikte grev kararından memnun değil. Bu bağlamda greve gitmemiz üzerinde hiçbir baskı yok diyemeyiz. Ancak sendikalıları koruyan yasalar var. Yöneticilerin grev karşıtı baskı yapması yasalara aykırı. Ayrıca yönetici bizden çalışmamızı da talep edemez ama tabii ki kibarca rica edebilir.
"Çalışanlar da bu konuda haklarını biliyor. Bu yüzden greve çıkarken tedirginlik duymuyoruz. Tabii bu durum freelance çalışanlar ya da sendikalı olmayanlar için geçerli değil. Çünkü yasalar sizi sadece sendikalıysanız koruyor."
BBC sözcüsü de grev kararından ötürü hayal kırıklığına uğradıklarını, "işten çıkarmaların ne kadar moral bozucu ve insanların hayatlarını zorlaştırdığını anladıklarını" belirterek çalışanlara yeni iş olanakları sağlamaya çalışacaklarını söyledi.
BBC, eski yöneticisi Mark Thompson'ın uygulamaya koyduğu Delivering Quality First (DQF - Kaliteye Öncelik) kapsamında yüzde yirmilik kesintiye giderek 2017'ye kadar iki bin çalışanını işten çıkarma kararı almıştı.
NUJ 2004'ten beri BBC'de yedi bin kadronun kapandığını belirterek işten çıkarmaların altı ay boyunca durdurulmasını talep etmişti.
BBC'de grev bu gece 24.00'e kadar devam edecek. (EA)