Bir yıldan uzun bir süredir Pekin'deki yetkililer bu yılki Olimpiyat oyunlarına katılacak atletlerin cinsiyetlerini belirlemek üzere kullanılacak özel bir laboratuar hazırlıyor.
Profesör Tian Qinjie "Şüpheli atletler dış görünüşlerini değerlendiren uzmanlarca belirlenecek ve daha sonra cinsiyet hormonlarını, genlerini ve kromozomlarını incelemek üzere kan testlerine tabi tutulacaklar" diyor.
Her kadın atlete bu testler uygulanmayacak ama yarışmacı hakkında ciddi şüpheler uyanırsa gerçekleştirilecek. Amaç "oyunların adaletli olmasını sağlarken, normal olmayan cinsiyet gelişimi olan insanların haklarını korumak".
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), anabolik streoidler kullandıkları için maskülen bir görünüme sahip olan bazı kadın atletlerin cinsiyeti tartışma konusu olunca 1968'de Mexico City'de düzenlenen oyunlarda cinsiyet testi uygulamaya başladı.
Fakat kadın atletlerin doktorlar tarafından aşağılayıcı fiziksel tetkiklere maruz kalmasına yol açan bu durum eleştiri konusu oldu. Daha sonra IOC genetik bir test kullanmaya karar verdi. Kadınlar genellikle iki X kromozomuna sahipken erkekler bir X ve bir Y kromozomuna sahip. Buna dayanan test sadece iki X kromozomu olan atletlerin kadın yarışmalarına girmesine izin veriyordu. Fakat bir çok genetik uzmanı bu testleri eleştirerek cinsiyetin X ve Y kromozomlarıyla belirlenecek kadar basit olmadığını söyledi.
Her yıl bin kadar bebek "orta cinsiyet" denilen normal dışı bir kromozomsal durumla dünyaya geliyor. Bazen bu durum cinsel organların karmaşıklığı sebebiyle dış görünüşten anlaşılabilirken bazı insanlar da hayatları boyunca bu durumu bilmeden yaşıyor.
1996'daki Atlanta oyunlarında sekiz kadın atlet cinsiyet testini geçemezken, yedisi daha sonra yaptıkları itirazda "orta cinsiyet" durumuna sahip oldukları anlaşılınca temize çıktı. Sonuç olarak 2000'de IOC cinsiyet testlerini sona erdirdi ama Pekin'de bazı kadınlar yine "kadın olduklarını" kanıtlamak zorunda bırakılacak.
Erkekken kadın olan transseksüeller operasyonun üzerinden iki yıl geçtikten sonra olimpiyatlara katılabiliyor.(EÜ/EZÖ)
* Bu haberi Guardian'dan kısaltarak derledik.