Risk var
Avukat Yelda Kullap ve Doktor Muhlis Öğütçü'nün imzasının bulunduğu raporda baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaların insan sağlığına zarar verebilme riskinin varlığından ve riskin olduğu yerde önlemler alınması gerektiğinden bahsedildi.
İnsanlardan uzak olmalı
Çevre ve Sağlık Bakanlıkları'nın elektromanyetik kirlilikle ilgili genelgelerinde baz istasyonlarının yoğun yaşam alanlarına kurulmaması,ölçümleri yapıldıktan sonra kurulmasına izin verilmesi gerektiğinin belirtildiğini kaydeden raporda; buna karşın Ulaştırma Bakanlığı'nın çıkardığı bir yönetmelikle iki kurumu da yetkisiz kıldığı ve çevre, sağlık gibi kriterleri dikkate almadığı belirtildi.
Yönetmelik iptal edildi
Ulaştırma Bakanlığı'nın yönetmeliği hakkında Danıştay 10'uncu Dairesi'nin yürütmenin durdurulması kararı verildiğini söyleyen Kullap ve Öğütçü, şu anda baz istasyonları konusunda Çevre ve Sağlık Bakanlıkları'nın yetkili olduğunu hatırlattı.
Önlemler alınmalı
Baz istasyonlarının yaşam alanlarının dışında kurulması, kamu kurumlarında ve bu kurumların yakınlarına kurulmaması, kurulmasına izin verilirken ortamdaki toplam elektromanyetik etki dikkate alınması,bireyler tarafından ölçüm talep edildiği zaman masraflar baz istasyonunun sahibi firma tarafından karşılanması gerektiğini kaydeden Kullap, "Baz istasyonlarının tüm çevresinin en aşağı 6 metre uzaklığına hiç bir canlının yaklaşmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Baz istasyonlarıyla ilgili gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı, yetkili kurum olan Valilikler bu konudaki şikayetlerin üzerine gitmeli, toplum özellikle çocuklar baz istasyonlarının çevre ve insan sağlığı üzerine etkileri konusunda bilinçlendirilmeli" dedi.
Gerekirse dava açacaklar
Günde binlerce kişinin girip çıktığı İzmir Adliyesi üzerindeki baz istasyonuyla ilgili Valiliğe yazı yazdıklarını, gelen cevapta binanın sahibi SSK'nın GSM firmasına istasyonun tahliyesi için dava açtığını ve davanın devam ettiğinin belirtildiğini söyleyen Yelda Kullap, "Bu konudaki yazışmaları tamamladıktan sonra gerekirse davanın sonucunu beklemeden yasal mücadeleye girişeceğiz" diye konuştu.
Ne yapabilirsiniz?
1) Kat Mülkiyeti Yasası bakımından:
* Kat Malikleri Açısından:
Kat mülkiyeti yasasına göre ortak alanların apartman sakinlerinin ortak kullanımı dışında bir kullanıma tahsis edilmesi için bu konuda bütün kat maliklerinin oybirliği ile almış oldukları karara ihtiyaç vardır. Kat maliklerinden biri dahi baz istasyonunun apartmanına kurulmasına karşı çıkarsa ve buna rağmen baz istasyonu apartmanda kurulursa, geçersiz bir hukuki işlem yapılmış olur. Baz istasyonunun ortadan kaldırılması amacına yönelik olarak alınan kat malikleri kurulu kararının iptali için Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulabilir.
* Kiracı açısından:
Borçlar Yasası hükümlerine göre kiraya veren gayrimenkulü kiracının kullanımına elverişli bir şekilde tutmaya zorunludur. Eğer akdin yapıldığı sırada veya sonradan kiracının veya ailesinin sağlığını tehlikeye düşürecek bir ayıp var ise bu durumda kiracı akdi feshetmek veya kira bedelinin indirimini talep etmek hakkına sahiptir. Ayrıca bu sebep kiralayanın kusurundan kaynaklanmış ise kiracının zararını tazmin etmekle yükümlüdür. Böylece baz istasyonu kurulduğu sırada kiracı olarak apartmanda oturan kişiler, akdin feshini ve uğradıkları zararı tazminini oturdukları evin maliklerinden talep edebilirler.
2) Medeni Kanun bakımından:
Medeni kanun komşuluk hukuk bakımından kişilerin gayrimenkulu kullanmasına sınırlamalar getirmiştir. Buna göre bir kimse mülkünü kullanırken hele sınai işler yaparken komşusuna zarar verecek her türlü taşkınlıklardan çekinmeye mecburdur. Bireylerin komşuluk hakkına dayanarak komşularından istasyonu kaldırmasını istemeye hakkı vardır.
3) İdare Hukuku bakımından:
Mevcut yasalara, Çevre ve Sağlık Bakanlığı'nın genelgelerine göre Valilikler, elektromanyetik kirlilik yaratan baz istasyonlarını denetlemekle görevlidir. Bireylerin baz istasyonlarıyla ilgili şikayetlerini dilekçeyle Valiliğe bildirmeleri gerekir. Bireylerin dilekçe ile başvurusundan itibaren başvuru dilekçesinden sonuç alamayan, yani baz istasyonuyla ilgi talebi red edilen veya hiçbir cevap alamayan bireyler, talebin açıkça ya da zımni olarak reddedilmesi tarihinden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesine başvurma hakkına sahiptir.
(NA)