"Biz tatil yapamıyoruz. Hatta yasalara aykırı biçimde bayramlarda bile çalıştırılabiliyoruz. Referandum günü, çalışma yasağı varken biz işteydik ve o gün bir işçi yanımda öldü."
Tamer Doğan, yedi aydır Tuzla tersanelerinde işçi. Hükümetin 1 Mayıs'ı tatil ilan etmemek, Taksim meydanında yapılacak kutlamaları engellemek için öne sürdüğü gerekçelere tepkili, fakat şaşırmamış.
"Hükümet kendi temsil ettiği sınıfın çıkarlarını savunuyor. Parasal açıdan bakıyor ve kendi içinde tutarlı. Yüzyıldır tüm dünyada emekçilerin mücadeleyle kazandığı bir günü 'emek ve dayanışma' diye damgalayıp geri çekmeye çalışıyor."
Sendikalar kararlı
Bu yıl Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK), 1 Mayıs'ı ortak olarak Taksim'de kutlama kararı aldı. Örgütler, 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesini de talep etti.
Emek örgütlerinin aldığı karara hükümet karşı çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Türkiye zaten tatil ülkesi. Ekonomik kayıp olur" dedi ve tehdit etti: "Sendikalar Taksim'de ısrar ederse mülki idare buna fırsat vermez."
Hükümet hukuk dışı davranıyor
Bun karşılık emek örgütleri kararlı. Sendikacılar, "Taksim'i emekçilere kapamanın yasal dayanağı olmadığını" hatırlattı.
Doğan, sendikal dayanışmanın ve ısrarın "hoş olduğunu" söyledi: "Hükümet daha gerçekleşmemiş bir olayı yasa dışı ilan edip hukuk dışına çıkıyor."
Hükümetin ve kamu görevlilerinin devamlı 1977 1 Mayıs'ını gerekçe göstermesine de tepkili. "40'a yakın insanın öldürüldüğü olayların sorumluları yargılanmadı. Kendi sorumluluklarını unutup bunun faturasını emekçilere çıkarmaya çalışıyorlar."
CHP'nin yok bir farkı
Bu arada Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal da hükümetin tatil önerisini hayata geçirmemesini eleştirdi. "Sendikaların kararına saygı duyuyoruz" diyen Baykal'ın önerisiyse o gün Anıtkabir'e çelenk koymak.
Doğan, "Ben CHP'yi muhalefet olarak görmüyorum. CHP'nin bugüne kadar tek yaptığı emekçi düşmanlığı oldu; AKP'den farklı hiçbir politikası yok. Siyasette MHP'yle girdiği yarışı kazandı" diyor.
"Taksim şart değil, 2 Mayıs'ta mücadele sürmeli"
Doğan'a göre1 Mayıs'a giderken yaşanan tartışmaların faydası, herkesi taraf tutmaya itmiş olması.
"Ben, illa Taksim'de olsun diye düşünmüyorum. Esas sorun halkın gündemini meşgul eden politikalarla mücadele. Sosyal güvenlik reformu çıktıktan sonra 1 Mayıs'ta Taksim'de veya Kadıköy'de olmanın çok önemi yok."
Dolayısıyla, ona göre mücadele 2 Mayıs'ta da sürmeli fakat emek örgütlerinin bu konuda yeterince hazırlıklı olmadığını düşünüyor.
"SSGSS'ye karşı genel grev çağrısı yapıldı. Sonra gidip postaneden bakanlara mektup atıldı. 1 Mayıs akşamı ne olursa olsun evimize döneceğiz ve işçiler yine boşlukta kalacak."
Sonuç
Doğan da Tuzla'daki arkadaşlarıyla birlikte 1 Mayıs'ta Taksim'de olacak.
"DİSK nereye çağırırsa oraya gideceğiz tabii ki. Ben geçen yıl olduğu gibi son anda meydana çıkmamıza izin vereceklerini düşünüyorum. Taksim'i mücadele etmeden kazanmak zor." (EÜ/NZ)