Bugün 19 Mayıs, resmi adıyla "Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı". bianet İstiklal Caddesi'ne çıktı ve "gençlik başımda duman" diyenlere "bayramlarının" nasıl geçtiğini sordu.
Gençler resmi tören değil eğlence istiyor, genç olmayanların kendilerine karşı tahammülsüz tavrının olduğunu düşünüyor, ortak talepleri ekonomik şartların iyileşmesi.
Gençlik bayramı nasıl kutlanır?
Bilgi Üniversitesi'nden 24 yaşındaki Selen "19 Mayıs'ın 'gençlik bayramından' öte büyük bir mücadelenin gençlere ithaf edilmesi anlamı var. Ama gençlik o kadar uzaklaştı ki bu kavramdan, sadece bir günlük tatil gibi gözüküyor. Ayrıca bayramı kutlamak gidip stadlarda gösteri yapmak olarak kalmamalı ve biraz insanın geçmişini irdelemeye itmesi gerekmeli" diyor.
"Yetişkinler gençliğin çığrından çıktığını düşünüyor"
Selen genç olmayanların gençlere bakış açılarını ise şöyle yorumluyor:
"Yetişkinler, gençler için artık 'çığırlarından çıktıklarını' düşünüyorlar ve her şeyi kendi yaşamlarına göre düşündükleri için gençliğe karşı negatif bir tutum içerisindeler."
Selen "hayatında ne değişsin istersin?" sorusuna "Yanlış zamanda yanlış soru" diyor ve işinden yeni ayrıldığını, iş aradığını, iyi bir üniversiteden mezun olmanın pek işine yaramadığını, istihdamda ciddi bir iyileşmenin gerektiğini ifade ediyor.
"Forma giymeyelim"
15 yaşlarında olan Meltem ve Büşra "Gençlik bayramı nasıl kutlanır, kutlanmalı?" sorusuna "Bizi serbest bıraksalar da gençliğimizi yaşasak. 19 Mayıs'da statlara değil Taksim'e gitmeyi istiyoruz. Formalı değil sivil olmayı istiyoruz. Bizi resmi törenlere değil konserlere götürsünler" diye cevaplıyorlar.
Meltem ve Büşra'ya göre zaten okul yoğun mesai harcadıkları bir yer. Teneffüsler az, dersler yorucu. Cumartesileri kurs var. Sadece Pazar günlerini kendilerine ayırabiliyorlar.
Büşra "Büyükler bizi dışlıyorlar. Dolaşmak bizim hakkımızken kısıtlıyorlar. Her konuştuğum erkeği sevgilim sanıyorlar. Bana güvendiklerini, sevdiklerini bilsem de daha rahat ettiğim bir hayat isterdim. Kötü bir şey yapmıyorum. Bugün de annemden habersiz geziyorum. Biri görecek diye 'tırsıyorum' açıkçası" diyor.
22 Yaşındaki Emrah, "Gençlere bu devirde iyi gözle bakmadıkları kesin. Yaşlılar kendi dönemleriyle kıyasladıkları için hal, tavır, saç, giyim, saygı vs. her konuda gençlere karşı tahammülsüzler. Söz dinleriz ama kısıtlanmaya gelemeyiz" diyor.
Emrah'ın hayatında değişmesini istediği tek şey var: ekonomik şartlar.
16 yaşındaki Sait ve Ahmet'e göre de gençlik bayramı gezilerek eğlenilerek geçirilmeli.
Sait "Büyükler çok yaşayıp tecrübeli oldukları için 'her şeyi ben bilirim' havalarında takılıyorlar. Biz de yaşımızı yaşamak istiyoruz. Kim dediğini yaptırıyorsa o kazanıyor. Arkadaşlarla bir şey ayarladıysak ve annemler izin vermiyorsa o izni eninde sonunda alırım" diyor.
Hayatında değişmesini istediğin şey sorusuna Sait "Okulların kapanması, ortadan kaldırılması", Ahmet ise "Eğitim sisteminin iyileştirilmesi" diye cevap veriyor. (EZÖ/GG)