"İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenlerin Adalet Arayan Yakınları ve Yaralananlar", Vicdan ve Adalet Nöbeti için 14. Kez Galatasaray Meydanı'ndaydı.
Bu haftaki nöbette, 9 Kasım 2011, Van'daki ikinci depremde yıkılan Bayram Otel'in enkazı altında kalan Cem Emir ile Sebahattin Yılmaz'ın ölümlerine ilişkin davalar ile meslek hastalıklarına değinildi.
Nöbete destek veren Radikal Gazetesi muhabiri Elif İnce, Bayram Otel Davası'na ilişkin şunları aktardı:
"Davada, yargılana tek kişi, Bayram Otel'in sahibi tutuklu Tevfik Bayram. Ailenin talebi, valiliğin ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkililerinin de yargılanması. Ancak bunun için işleme koymama karar verildi.
"Suç tek bir kişiye yıkıldı. Bu otelin kontrollerini yapmayan, kapısına kilit vurmayan valilik ve AFAD ise paçalarını kurtarmış durumda."
Cem Emir'in babası Mehmet Emir haklarında işleme koymama kararı olan Van Valiliği ile AFAD'ın yargılanmasını istediklerini ifade etti.
"Yaptığımız başvurular gerçekten davamızın ne kadar ciddi olduğunu ne kadar vahim olduğunu ihmallerle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Bu davadaki ihmalin en büyük nedeni, bilirkişi raporunda da belirtildiği gibi Van Valisi ve AFAD'dır. Van valisi ve AFAD'ın yargılanması için biz burada mücadele ediyoruz."
Emir "Biz vicdanlar rahatlasın diye değil, sızlasın diye burada nöbetteyiz" dedi.
Avukat Erbay Yüce, davanın süreci ile ilgili, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın soruşturulması için ailelerin siyasi partilerle görüşme yaptıklarını, ayrıca Adalet Bakanlığı'na, yazılı emir yoluyla dava açılması için girişimde bulunacaklarını aktardı.
Yargı ve idari kurumların adalete engel tutumları
"İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenlerin Adalet Arayan Yakınları ve Yaralananlar" yaptıkları açıklamada, işçi ölümleri ile ilgili davalarda, adalet arayanların karşısına çıkan engellerin sadece iş veren kaynaklı olmadığı, yargı ve idari kurumlarda da benzer tutumlara rastlandığı ifade edildi.
Bayram Otel Davası'nda Van Valiliği ile AFAD hakkında işleme koymama kararının sadece örneklerden biri olduğu belirtildi.
Açıklamada, Arka Sıradakiler dizi setinde çalışırken hayatını kaybeden Selin Erdem'le ilgili davanın keşif ve olay yeri incelemesi yapılmadan açıldığına dikkat çekildi. Olayı aktaran Elif İnce, olaya "sıradan bir trafik kazası" gözüyle bakıldığını belirtti.
Meslek hastalıklarına da değinilen nöbette, alınabilecek en ufak önlemlerin dahi iş kazalarını engellemede önemli olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, işverenlerin inatla bu önlemleri almadığı belirtildi.
"Bu hadiseler önlenebilir olmasına rağmen meydana gelmektedir. O yüzden iş kazası değil, cinayettir demekte ısrar ediyoruz."
Her ayın ilk pazar günü gerçekleştirilen Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin bir sonraki tarihi 3 Şubat 2013. (EA)