Tutuksuz yargılanan sanıklar mahkemeye gelmezken, Mersin 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ve beşincisi yapılan duruşmaya sanık avukatları Sevim Kul, Ali Dinsever, Ali Bozan ve Muhterem Bozada katıldı.
Dinsever: Görüntüler makaslanmış
Mersin Adliye Binası önünde açıklama yapan İnsan Hakları Bölge (İHD) Akdeniz Bölge Temsilcisi avukat Ali Dinsever, geçen duruşmada bayrak yakmayla ilgili görüntüleri mahkemeden talep ettiklerini, hakimin isteklerini yerinde bulduğunu belirterek şunları söyledi:
"Emniyet tarafından kaydedilen olayın görüntüleri bize verildi. CD'lerde yaptığımız incelemede bazı bölümlerin 'makaslandığı', olması gereken görüntülerin mahkemeye verildiğini ama, olayı tüm çıplaklığıyla aydınlanmasını sağlayacak görüntülerin eksiltilerek dosyaya sunulduğunu kanaatine vardık."
Bağımsız muhabirlerin görüntüsü dava dosyasına konacak
Dinsever, mahkemeye bu düşüncelerini bildirdiklerini belirtti. Hezeyan yaratan olayın gerek yerel gerek ulusal medyada görüntülerinin olduğunu söyleyen Dinsever, "Bağımsız muhabirler, medya çalışanları tarafından çekilen görüntülerinde dosyada yer verilmesinin olayı aydınlatacağı kanaatimizi belirttik. Mahkeme bu talebimizi yerinde gördü" diye konuştu:
"Davanın başından beri bu çocukların suçlu gösterilerek linç edilmesinin arkasında bir ajan ve provokatörün olduğunu ve bunun ortaya çıkarılması halinde Türkiye'de bazı şeylerin aydınlanacağı ve hukukun egemen olacağı kanaatine vardığımızı belirttik. Başından beri bu dava böyle bir davadır."
Dava 9 Mayıs'a ertelendi
Dinsever, davanın Avrupa Parlamentosu tarafından da takip edildiğini belirterek, "Bu çok hasa bir dava. Türk hukuk sisteminin yeniden gözden geçirilmesine neden olacak bir dava. Umarım medya emekçileri de yardımcı olur. Yerel medyadaki görüntülerin mahkemeye kesintisiz olarak gönderilmesi halinde olayın aydınlanacağı kanısındayız. Bu görüntüler geldikten sonra yargılanmaya devam edilecek. Bu CD'lerin istenmesi talebi ile duruşma 9 Mayıs tarihine ertelendi."
Avrupa Parlamentosu'ndan temsilcilerin davada gizlilik kararı nedeniyle takip etmediğini ve kendilerinden rapor istediklerini belirten Avukat Dinsever, raporu hazırlayarak Avrupa Parlamentosu'na sunacaklarını kaydetti.
Çocuklara kötü muameleden suç duyurusu
Davanın tahkikat aşamasında çocuklara kötü muamele yapıldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Dinsever, "Hazırlık tahkikatı sırasında çocukların kötü muameleye uğradıklarına ilişkin şikayeti var. Bununla ilgili olarak da Cumhuriyet Savcılığı tarafından devam eden bir tahkikat var. Ancak sonuçlanmadı. Bu tahkikat sonrasında dosyanın bu davaya eklenmesini talep ettik" dedi.
Mersin'de 2005 yılında 20 Mart'ta düzenlenen Nevroz kutlamalarının ardından "Türk Bayrağı'na hakaret", "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet" ve "Kanunun suç saydığı fiili övmek" suçlarından haklarında dava açılan C.S. (12), V.S. (14), M.A. (11), S.T. (16), E.B. (17) ve F.B. (12) adlı çocuklar Mersin 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma sonrası tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişlerdi. Sanıkların tümü için Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 2911, 145/1 ve 312'nci maddesine göre 10'ar yıl hapis cezası isteniyor. (MA/AD)