Baylan Pastaneleri'nin sahibi Harry Lenas, 85 yaşında hayatını kaybetti.
Harry Lenas Baylan’ın ikinci neslinin temsilcisiydi. İlki 1923 yılında Beyoğlu’nda açılan Baylan’ın kurucusu Filip Lenas'ın oğlu olan Harry Lenas duayen pastacı olarak tanınıyordu. Lenas 1952-54 yılları arasında Avusturya, İsviçre ve Almanya'da pastacılık eğitimi almıştı. Dönüşünde Türkiye’nin ilk diplomalı pastacısı olarak kabul görmüştü.
Lenas için 13 Haziran Pazartesi günü saat 13.00'te Taksim'deki Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi'nde cenaze töreni düzenlenecek. Törenin ardından Şişli Rum Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Baylan Pastanesinin ve Harry Lenas’ın hikayesi
Baylan pastanelerinin kurucusu Epir asıllı Rum Filip Lenas Arnavutluk'tan Türkiye'ye 15 yaşında göç etti. İstanbul'a yerleştikten sonra birkaç yıl Fransızların çalıştırdığı Türkiye'nin ilk çikolata imalathanesi Mulatiye'de çalıştı.
1923'te Beyoğlu Deva Çıkmazı'nda ilk pastanesini açtı. İlk pastanenin adını Fransızca I'Orient (Şark) sözcüğünün okunuşu olan "Loryan" koydu. 200 çeşit pasta ve şekerlemeden oluşan ürünleriyle dönemin ünlü pastaneleri Markiz, Lebon ve Moskova ile birlikte anılmaya başladı.
Yabancı adların Türkçeleştirilmesini öngören yasa uyarınca 1934 yılında Loryan adı Baylan olarak değiştirildi. Bu adı pastanenin müdavimlerinden sanat tarihi profesörü Burhan Toprak önermişti; “Baylan” Çağatay Türkçesinde "Kusursuzluk, mükemmellik" anlamına geliyor.
İkinci Baylan 1925 yılında Karaköy'de açıldı, bulunduğu bina Karaköy Meydanı açılırken yıkılınca 1928'de Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde Luvr Apartmanının zemin katına taşındı. Daha sonra, Karaköy Baylan 1954'de bugün Axa Oyak'ın bulunduğu tarihi binanın giriş katında ikinci kez açıldı.
Harry Lenas
Filip Lenas'ın büyük oğlu Harry Lenas liseyi bitirdikten sonra Beyoğlu Baylan'da mesleği öğrendi. Bir yıl Viyana'da pastacılık okulu Zuckerbaecker Schule'de öğrenim gördü. Viyana'da çeşitli pastanelerde staj yaptı.
İsviçre'nin Luzern şehrindeki Richmont Fachshule'de de dokuz ay yatılı olarak pastacılık ve çikolata pralin konusunda eğitim aldı. Daha sonra Mövenpick Restaurant'da çalıştı. Gefrat Solingen'de çikolatacılık kurslarına da katıldı.
Diplomalı pastacı olarak 1954 yılında Türkiye'ye döndü, Karaköy'de tünel çıkışının karşısında ilk gündüz barı "Tagesbar"ı açtı.
Baylan'ın Kadıköy şubesi de Filip Lenas'ın, İngiltere'de işletmecilik öğrenimi gören küçük oğlu Mihal Lenas tarafından 1961 yılında açıldı.
Beyoğlu Baylan ekonomik nedenlerle 1967’de; Karaköy Baylan da binanın onarıma girmesi dolayısıyla 1992’de faaliyetlerini durdurdu. Bugün bir tek Kadıköy Baylan faaliyetini sürdürüyor. (HK)
Kaynak: baylan-pastanesi.com