Bugün yapılan parti grup toplantılarında MHP ve CHP, Kürt açılımı konusunda hükümeti "ihanetle", DTP de "geri adım atmakla" eleştirdi. Başbakansa ordu içindeki darbe planı iddialarını önceledi ve Genelkurmay'dan zanlı askerlerin yargıya verilmesini istedi.
Erdoğan'dan Genelkurmay'a çağrı
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) genel başkanı, başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ordu içindeki darbe planı iddialarıyla ilgili olarak "kurumlar yıpratılmadan bunlar ortaya çıkarılmalı" dedi. Erdoğan, "Yönetici konumda olanlar tutuculuk içine girmeden bunları yargıya teslim etmeli" dedi. Geçtiğimiz hafta bir ihbar mektubuyla yeniden canlanan soruşturma kapsamında savcılık bazı askerleri dinledi fakat belgede imzası bulunan Albay Dursun Çiçek henüz ifade vermedi.
Erdoğan Diyarbakırspor'a yönelik ırkçı tezahüratları eleştirdi, "bazı çevrelerin terörden beslendiğini" söyledi, özellikle "şehit" yakınlarından sabırlı ve soğukkanlı olmalarını istedi.
Pakistan ve İran seyahatleri hakkında bilgi verdi; bölgesel barışı hedeflediklerini, nükleer silahlara karşı olduklarını, anti-semitizme de İslamofobiye de karşı durduklarını belirtti.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalarla (GDO) ilgili yönetmeliği savunan Erdoğan, domuz gribi aşısı konusunda "bakanımla aynı düşünmüyorum, isteyen yaptırır" dedi.
Baykal: Açılımı bozacağız hiç merak etmeyin
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel başkanı Deniz Baykal hükümetin Kürt sorunu konusundaki politikalarını eleştirirken bayrak, Atatürk ve "şehit aileleri"ni öne sürdü.
"Bu hükümetin Türk bayrağına alerjisi var, PKK bayrağına yok" diyen, 29 Ekim kutlamalarında polisin tepki gösteren "şehit" yakınlarına müdahale ettiğini söyleyen Baykal, Atatürk'ün ölüm yıldönümü 10 Kasım'da Mecliste "açılım"ın konuşulacak olmasının da "derin bir anlam taşıdığını" iddia etti.
Ermenistan'la imzalanan protokolleri de eleştiren Baykal, ordu içindeki darbe planı iddialarının da hükümetin orduyu yıpratma politikasının ürünü olduğunu öne sürdü.
Türk: Hükümet geri adım attı
Demokratik Toplum Partisi (DTP) eşbaşkanı Ahmet Türk, "AKP'yi gerçek bir demokrasi çizgisine DTP ve Türkiye'nin demokrasi güçleri çekecek. Süreci AKP'ye bırakırsak buradan bir değişim çıkmaz" dedi.
Hükümetin sorunu "aşayiş meselesi" olarak ele aldığını söyleyen Türk, DTP'nin muhatap alınmamasını eleştirdi. Mahmur ve Kandil'den gelen "barış grupları"nın sürecin önünü açtığını ama hükümetin bundan rahatsızlık duyduğunu vurgulayan Türk, "Kürtlerin inisiyatif alması, hükümetin dar siyasi hesaplarını gözler önüne serdi" dedi.
Ordu içindeki darbe planı iddialarına da değinen Türk, DTP'yi ve Kürtleri hedef alan planlarla ilgili iddiaların benzer şekilde üzerine gidilmediğini belirtti; askeri vesayet sona ermeden "açılım"ın da hedefine ulaşamayacağını söyledi.
Bahçeli: İhanet
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) genel başkanı Devlet Bahçeli, "Bu ihaneti yaşatanlara hesap soracağız" dedi.
Ordu içindeki darbe planı iddialarının açılım zora girdiğinde öne çıkarıldığını iddia eden Bahçeli, "siyasete müdahale heveslerini asla kabul edemeyiz" diye ekledi.(EÜ)