Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 32.'si bu haftasonu (26-27 Nisan) yapılıyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal kurultayda yeniden genel başkanlığa aday olacak.
232 delegenin imzası gerekli
Ankara Atatürk Spor Salonu'nda 2 gün sürecek kurultayda toplam bin 232 delege genel başkan ile Parti Meclisi (PM) ve yüksek disiplin kurulu üyeleri için oy kullanacak.
CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, Parti Meclisi (PM) üyesi Ayhan Yalçınkaya, TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Umut Oran ile öğretim üyesi Tolga Yarman da 32'nci Olağan Kurultay'da genel başkanlığa aday olacaklarını açıkladı.
CHP Tüzüğü'ne göre, genel başkanlığa aday olabilmek için üye tam sayısının en az yüzde 20'si olan 253 delegenin kurultay salonunda imza vermesi gerekiyor.
Kurultayda çalışma ve hesap raporları görüşülecek, Parti Meclisi'nin 80 asıl, 20 yedek, Yüksek Disiplin Kurulu'nun ise 15 asıl, 8 yedek üyesiiçin seçim yapılacak.
CHP kurultayına medya ilgisi
Kurultayı izlemek için 76 medya kuruluşu başvurdu, 830 medya mensubu giriş kartı için izin istedi.
Doğu gezisi kapsamında Muş'un Varto ilçesine gelen Koç, Türkiye'nin yıllardır Kürt sorunuyla karşı karşıya bulunduğunu, sorunun siyasal, ekonomik, kültürel ve toplumsal boyutlarıyla çok yönlü ve karmaşık olduğunu belirterek, bu nedenle çözüm için büyük bir çaba gerektiğini söyledi.
Sorunun çözümüne, etnik milliyetçilikleri körüklemeyen ve ayrılıkçı olmayan bir anlayışın eşlik etmesi gerektiğini dile getiren Koç, "Hepimiz akrabayız. Canımız çok yandı. Kaynaklarımızı boşa harcadık. Birlikte yaşama, barış, karşılıklı güven ve dayanışma ortamında Kürt sorununa çözüm aranmalıdır. CHP'yi yeniden halkla kucaklaştıracağız. Çözümleri birlikte bulacağız" dedi.
Prof. Dr. Yarman, Türkiye’nin en önemli sorununun temsil sorunu olduğunu söyledi. Yarman, "Partilerin tepe yönetimleri, o partilere gönül vermiş olanları tam temsil etmiyor. Bir avuç siyasi tepe yönetimi, 70 milyonun önünde takoz gibi durmaktadır. Hakimiyet, kayıtsız şartsız bizim değil, önümüzü tıkayan 3,5 sulta mihrakının olmaktadır" dedi.
"Türkiye’de bir demokrasi oyununun oynandığını" ileri süren Yarman, "CHP yönetimi, ülke içi kronik muhalefet olmak pahasına, parti içi iktidar kalabilmek için sürekli antidemokratik uygulamalar sergiliyor. CHP yönetimi, yalnız partiyi ortasından ikiye yırtmakla kalmamış, ülkeyi de beraberinde yırtmıştır. CHP, bu vebalin hesabını tarihe veremez" diye konuştu. (EZÖ)