Meclis Başkanı üçüncü tur oylamasında da seçilemedi. Üçüncü turda en çok oy alan AKP Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal arasında son oylama yapılacak, en çok oyu alan başkan olacak.
Üçüncü oylamada İsmet Yılmaz 259, Deniz Baykal 129, Ekmeleddin İhsanoğlu 80, Dengir Mir Mehmet Fırat 78 oy aldı. Seçimde 548 milletvekili oy kullandı. İki boş oy kullanıldı. HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ ile TBMM'de geçici Başkanlık görevini yürüten CHP Meclis Başkanı adayı Deniz Baykal oy kullanmadı.
Meclis Başkanlığı için AKP Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarıştı.
İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte ikisi (367) arandı. Bu oranlar sağlanamadı. Bugünkü üçüncü oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) sağlanamadı. Dördüncü ve son oylama, üçüncü turda en çok oy alan AKP Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal arasında yapılacak. En çok oyu alan başkan seçilecek.
İsmet Yılmaz kimdir?
İsmet Yılmaz, 1961 yılında Sivas Gürün'da doğdu. Hukukçu, yönetici ve Gemi Mühendisi. İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makine Bölümü'nden ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. İsveç Dünya Denizcilik Üniversitesi'nde "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında yüksek lisans yaptı. Doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü deniz hukuku alanında tamamladı.
Kamu ve özel sektörde yaklaşık 20 yıl mühendis, müşavir avukat olarak çalıştı. 2002'de Denizcilik Müsteşarı olarak atandı. Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü. 2007'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi.
1 Kasım 2007'de TBMM dışından Ulaştırma Bakanlığına atandı. 61. Hükümette Milli Savunma Bakanlığı görevine getirildi. 24 ve 25. dönemlerinde Sivas milletvekiliği görevinde.
Deniz Baykal kimdir?
Deniz Baykal, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirip 1960’ta Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne asistan olarak girdi. İki yıl ABD’de kaldı. Doçent olduktan sonra 1968’de CHP'ye girerek siyasal yaşama atıldı. Ekim 1973'te Antalya milletvekili seçildi. 1974’te Bülent Ecevit başbakanlığında kurulan CHP-MSP koalisyon hükümetinde Maliye Bakanı oldu. 1978'de kurulan üçüncü Ecevit hükümetinde ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu.
12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden sonra bir süre Ankara'da Ordu Dil Okulu'nda gözetim altında tutuldu. 1982 Anayasası'nın 5 yıl süreyle siyasi yasağı getirdiği politikacılar arasında yer aldı.
1983 yılında siyasal partilerin kurulmasına izin verilmesinden sonra "yasaklı olmalarına rağmen faaliyetlerini sürdürdüğü" gerekçesiyle Zincirbozan Askeri Tesisleri'nde gözetim altına alındı.
Eylül 1987'deki genel seçimlerde SHP'den Antalya milletvekili seçildi. SHP'de önce grup başkanvekilliği ardında da genel sekreterlik görevlerinde bulunan Baykal, Haziran 1988'de göreve başladığı genel sekreterlikten 10 Eylül 1990'da istifa etti.
SHP'de olağan ve olağanüstü kurultaylarda Genel Başkan Erdal İnönü’nün üç defa karşısına çıktı ancak başarılı olmadı.
Temmuz 1992'de kapatılan siyasi partilerin açılmasına izin veren yasanın sağladığı imkânla 9 Eylül 1992 tarihinde toplanan CHP Kurultayında Genel Başkanlığa seçildi.
SHP ve CHP 18 Şubat 1995'te toplanan kurultayda birleşti. 9 Eylül 1995 tarihinde birleşmeden sonra yapılan CHP Olağan Kurultayında genel başkanlığa seçildi.
30 Ekim 1995 tarihinde kurulan DYP-CHP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerini üslendi.
18 Nisan 1999 seçimlerinde CHP ve Deniz Baykal ilk kez seçim sonuçlarıyla parlamento dışında kaldılar. 22 Nisan 1999'da seçim sonuçları nedeniyle istifa eden Baykal, 30 Eylül 2000'de CHP 11. Olağanüstü Kurultayında yeniden seçilerek üçüncü kez CHP Genel Başkanı oldu.
10 Mayıs 2010’ta internet yoluyla gündeme gelen kamera görüntüleri sonrası genel başkanlıktan istifa etti. 2011 ve 2015 seçimlerinde CHP'den Antalya milletvekili seçildi. (NV)