Siverek İlçe Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Murat Bucak "Burada kadınlar rahatça sokakta yürüyemiyor. Park sosyal bir ihtiyaç" derken, Şanlıurfa Kadın Merkezi'nden (KAMER) Mehtap Baran ve Şanlıurfa Kadın Yaşamevi ve Dayanışma Derneği Başkanı Sevinç Özipek, "Bayanlar Parkı"nı ayrımcılığı meşrulaştırdığını için kınadıklarını açıkladılar.
Başkan Yardımcısı Bucak'ın "Park uygulaması haremlik-selamlık uygulaması değil" açıklamasına Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Şanlıurfa Şube Sekreteri Şehymus Çakırtaş "Belediyenin bu uygulaması feodal anlayışının uzantısıdır" dedi.
Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şubesi İkinci Başkanı Pınar Özden, "Kamuya açık herhangi bir mekanda ayrımcılık uygulanamaz" dedi.
Siverek Belediyesi'nin kadınlara yönelik bir başka projesi de "Kadınlar Hamamı".
"Bayanlar Parkı"
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde DYP'li belediyenin Yılmaz Güney adına yapılan parkı, kadınlar parkına dönüştürmesi tepkiyle karşılandı.
İlçe Belediye Başkan Yardımcısı Bucak, basında yer alan '"Bayanlar Parkı'"na ilişkin, "Amacımız haremlik-selamlık değil, kadınlarımızın kendi aralarında rahat bir ortamda eğlenmeleridir" demişti.
Baran: Kadının toplum içindeki statüsüne fayda sağlamaz
KAMER Şanlıurfa Şubesi'nden Baran "Bayanlar Parkı"nın "göstermelik" bir uygulama olduğuna inanıyor. Özellikle Yılmaz Güney Parkının seçilmesinin ayrıca tartışılması gerektiğini söyleyen Baran, kamuya açık bir mekanda ayrımcılık yapılmasının hiçbir sosyal ihtiyaca denk düşmediğini söyledi.
"'Kadın kahveleri, kadın parkları' gibi örnekler çoğaltılabilir. Ancak bu uygulamaları kesinlikle savunmuyoruz. Biz kadınların hayatın her alanında görünmesini istiyoruz."
Baran, Siverek'te geleneksel yapının hakim olduğunu, aile içi şiddetin yoğun yaşandığını ancak böyle uygulamaların kadının ne toplum ne de aile içindeki statüsüne katkıda bulunduğu söyleyerek konu hakkında bir çalışma başlatacaklarını aktardı.
Özipek: Biz ayrımcılığı yok etmeye çalışırken...
Şanlıurfa Kadın Yaşamevi ve Dayanışma Derneği Başkanı Özipek, "Siverek'te okuma yazma oranı civar yerleşimlere nispeten daha yüksek. Aydın bir kadın kesiminden söz edebiliriz. Bence bu uygulamanın ardında 'haremlik selamlık' isteği, dini nedenler yatıyor olabilir" dedi.
Özipek, Şanlıurfa'da toplumsal cinsiyet rollerini pekiştiren ön yargıları, uygulamaları yok etmeye yönelik faaliyetler yürüttüklerini ancak belediyenin bu uygulamayla kadına "sen farklısın" mesajı vererek ayrımcılığı yeniden ürettiğini ve böylelikle meselenin çözümüne katkı sunmadığını ifade ediyor.
Özipek, olayı medyadan öğrendiklerini belirterek "Gerekli çalışmayı yaptıktan sonra avukatlarımız amacıyla hukuki süreci başlatacağız" dedi.
Çakırtaş: Feodal yapının resmi uzantısı
Eiğitim Sen Şanlıurfa Şube Şekreteri Çakırtaş "'Bayanlar Parkı' haremlik selamlık anlayışının olmasa da feodal anlayışın sonucu" dedi.
Çakırtaş, bu feodal, aşiretçi yapıyı benimseyen insanların belediyede uzun dönemdir görev yaptığına, Sedat Bucak'ın kardeşi Ali Murat Bucak'ın da belediye başkanı yardımcısı olarak kadın erkek ilişkilerine yönelik bakış açısını da "Bayanlar Parkı" gibi uygulamalarla ortaya koymasına vurgu yaptı.
Çakırtaş "Yılmaz Güney" isminin de aynı yönetim tarafından daha önce sakıncalı bulunduğunu, Siverekli olan Güney'in isminin verildiği cadde, mahalle ve parkın TBMM kararıyla "Yılmaz Güney" yerine "Güney" olarak değiştirildiği bilgisini de ekledi.
Bucak: "Bayanlar Parkı" sosyal iyileştirme çalışması
Belediye Başkanı Yardımcısı Bucak, "Bayanlar Parkı"nın ulusal medyada farklı noktalara çekilmek istendiğini, siyasi platformlardaysa "haremlik selamlık" olarak tartışmalara konu edildiğini ve bu durumdan çok rahatsız olduğunu ifade etti.
Bucak "Bayanlar Parkı"nın hangi ihtiyaca yönelik olduğu konusunda "Yörede kadınlar rahatça sokakta yürüyemiyor. Oyun oynayamıyor. Ancak parkta bu aktiviteleri özgürce yerine getiriyor. Bu çalışma sosyal iyileştirme projesi kapsamındadır" dedi.
"Bayanlar Parkı"nda "okey, tavla" oyunlarının yanı sıra, çocuklar için oyun oynama alanları, büfe ve dondurma standları var.
Belediyenin kadınlara yönelik bir başka projesiyse iki yıldır yürütülen ve yazları kapanan "Bayanlar Hamamı".
Bucak "Kadınlar rahat etsin istedik" diyor.
Özden: Hem mesleki hem insani açıdan ayrımcılık
ŞPO İstanbul Şubesi İkinci Başkanı Özden, şehir plancılığı meslek ilkeleri açısından kamuya açık herhangi bir mekanda ayrımcılığa neden olacak bir düzenleme yapılamayacağını söylüyor.
"Aslında bu durum planlamadan da öte insani bir sorun. Yeşil alanlardan toplumun tüm bireyleri, eşit şekilde yararlanma hakkına sahip." (EZÖ/EÖ)