Günlük ortalamalar da, kasımın ikinci yarısından sonra Dünya Sağlık Örgütü'nün ve Avrupa Birliği'nin 125 mikrogramlık sınır değerini aşıyor. Havadaki metreküp başına günlük ortalama kükürt dioksit oranı, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın izleme istasyonunun bilgilerine göre, 26 Kasım'da 213, 27 ve 28 Kasım'daysa 239 mikrogram oldu.
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın İnternet üzerinden düzenli olarak yayınladığı hava izleme raporlarına göre, Batman'da havadaki partikül madde oranı da, 23 Kasım'dan sonra metreküpte 190 mikrogramı geçti. Avrupa Birliği'nin partikül madde sınırı ortalama günlük 50 mikrogram.
Türkiye'de Hava Kalitesi Korunması Yönetmeliği'ne göreyse, günlük ortalama kükürt dioksit oranı için sınır değer 400, partikül madde içinse 300 mikrogram.
Ancak Dünya Sağlık Örgütü 2005 hava kirliliği kılavuzunda, günlük ortalama kükürt dioksit sınır değerini metreküpte 20 mikrograma kadar düşürdü.
SES: Kirliliği önlemek için ne yapıldığı kamuoyuyla paylaşılmalı
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şubesi de kent merkezindeki hava kirliliğine dikkat çekti. Şube Başkanı M. Sıddık Akın, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"Hava kirliliğine ilişkin yapılan ölçümlerin düzenli olarak kamuoyuna duyurulması, tehlike durumunda halkın neler yapması gerektiği ile ilgili bilgilendirmenin yapılması, hava kirliliğini önlemeye yönelik ne tür çalışmaların yapıldığının kamuoyuyla paylaşılması ve halk olarak havayı nasıl az kirletebiliriz noktasında duyarlılık geliştirme amaçlı bilinçlendirme çalışmaları gerekli." (TK)
* Bu habere Batman Çağdaş ve Batman Express gazeteleri katkıda bulundu.