Haberin İngilizcesi için tıklayın
Batman Tabip Odası ve SES Batman Şubesi, kentte artan koronavirüs vaka sayılarıyla birlikte sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntılara dair açıklama yaptı. Açıklamada, Batman ilinde pozitif hasta ve sağlık çalışanı sayısına değinildi ve sağlık çalışanlarının virüsten korunmasına yönelik yapılması gerekenler sıralandı.
Üç bin civarı pozitif hasta evde izole
Açıklamada şöyle denildi:
"Salgın yönetiminde vaka tespiti /izolasyonu, temaslı ve şüphelilerin karantinası ve bulaş hızının düşürülmesi gibi stratejilerin yanında sağlık sistemi kapasitesinin aşılmamasını sağlayacak şekilde bir yanıt geliştirilmesi çalışmaları kapsamında en kritik faktörlerin başında sağlık çalışanları gelmektedir.
"Sağlık çalışanlarının salgın etkeni virüs ile enfekte olması sağlık hizmetlerinin salgına yanıt kapasitesini olumsuz etkilemekte, hastalığın yayılımına ve sorunun büyümesine yol açmaktadır."
Tabip Odası, sağlık çalışanlarının virüsten korunması adına yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
* Nitelikli kişisel koruyucu ekipman sağlanması
* Düzenli periyotlarla testlerinin yapılması
* Çalışma koşullarının pandemiye uygun düzenlenmesi
* Sorunlarının hızlıca çözülmesi
* Virüs bulaşı ile ilgili bir izleme ve değerlendirme programı oluşturulması.
"Normalleşme denilen yeniden açılma sürecinin bilimsel veriler ışığında toplum sağlığı öncelenerek kademeli olarak planlanması gerektiği" ısrarla vurgulanan açıklamada şöyle devam edildi:
560 civarı sağlık çalışanı enfekte
"Bu sürecin hızlıca merkezi bir kararla ve yerellerin özgünlükleri göz önünde bulundurulmadan başlatılmasından sonra ilimizde son günlerde ciddi bir şekilde artış göstererek toplum sağlığını tehdit eden Covid-19 vakaları hem sağlık sistemini hem de sağlık çalışanlarını da ciddi bir şekilde etkilediği görülmektedir. Uzun bir süredir ilimizdeki yerel kamu idarecileri tarafından gizli tutularak paylaşılmayan ama sahada çalışan sağlık çalışanlarından aldığımız bilgiler maalesef günde ortalama 400-700 arası Covid polikliniklerine başvuru olduğu ve bu başvuranların en az yarısının olası covid-19 vakası olduğu yönündedir. Yine ASM’ de çalışan sağlık çalışanlarından aldığımız bilgiler Batman genelinde 3000 civarı covid pozitif vakanın evde izole edilerek izlemlerinin yapıldığı yönündedir.
"Salgın dönemi boyunca ısrarla vurguladığımız toplum sağlığının korunmasının sağlık çalışanlarının sağlığının korunmasıyla mümkün olabileceğine yönelik hassasiyetimizin ne kadar önemli olduğu ilimizde artan vaka sayıları ile beraber enfekte olan sağlık çalışanı sayısının da artması ile bu günlerde daha da iyi anlaşılmıştır. Maalesef sahadan aldığımız bilgiler 560 civarı sağlık çalışanının da enfekte olduğu yönündedir.
"Pandeminin başından beri ağır iş yükü ile fiziki ve psikolojik olarak yıpranan, hastalanan, hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarında erken açılma sonrası daha da artan vaka sayıları ile beraber artan iş yükü ile beraber bezginlik/moralsizlik ve tükenmişlik sendromu ortaya çıkmıştır. sağlık çalışanları maalesef sürecin iyi yönetilmemesi, artan vakalar ile birlikte daha da artan iş yükleri, ‘’hakları ödenmez’’ denilip gerçekten ödenmeyen ek ödemeleri ve yetkililerce çözülemeyen çalışma koşullarının sonucu olarak ise maalesef 1 haziran sonrası toplam 10 hekim pandemi hastanesi olan batman bölge devlet hastanesinden istifa ederek ayrılmıştır.
"Sağlık emekçileri birçok sorunla karşılaştı"
"Yine birinci basamak sağlık hizmet sunumunun yapıldığı aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık emekçileri de maalesef salgın boyunca birçok sorun ile karşılaştı. Yoğun bir iş yükü ile hafta sonları ve bayram tatillerinde dahi covid pozitif hastalarını ve temaslıları takip ederek süreçte önemli katkıları olmasına rağmen kişisel koruyucu ekipmanlarını bile birinci basamak sağlık çalışanları çoğunlukla kendileri sağlamak zorunda kaldı.
"Yine pandemi süresince işleyişte bir sorun olduğunda plansız/aceleyle ve kargaşa yol açan yeni görevler tanımlanarak (özellikle bazı rapolar açısından) çözüm yerleri olarak Aile Sağlığı Merkezlerinin gösterilmesi dönem dönem ciddi sorunlara yol açtı. Birçok aile sağlığı merkezinin fiziki şartlarının yetersizliği de koruyucu sağlık hizmetleri sunumu ile poliklinik hizmet sunumunun pandemiye uygun düzenlenememesi sonucunda hem çalışan sağlığı hem de sağlık hizmetini alan toplum sağlığı adına da riskler barındırdığı tarafımızca gözlemlenmiştir.
"Hepimizi etkileyen zor bir süreçten geçiyoruz. Biz sağlık çalışanları olarak hem kendimizin hem de yakınlarımızın hastalanması endişesini yaşarken, aynı zamanda mesleğimizi uygulayıp hastalığın yayılmasını engellemeye, hastalarımızı iyileştirmeye çalışırken yukarda paylaştığımız sorunları yaşamak istemediğimizi ve bu sorunların hızlıca çözümünü yerel kamu idarecilerinden talebimizi yenilerken, idarecileri keyfi uygulamalardan vazgeçmeye davet ediyoruz. Halkımıza da çağrımız ilimizde bu düzeyde ciddi vaka artışları varken kişisel koruyucu tedbirlerine özenle uymalarının hem kendi sağlıkları hem de toplum sağlığı açısından değerli olacağını da paylaşmak istiyoruz."
(SO)