Batman'da 11 yaşındaki bir çocuğun polisler tarafından çekiştirilerek zorla götürülmeye çalışılması ile ilgili olarak Batman Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nden Ferit Arslan "Bu olayda birçok yanlış var" diyerek tepki gösterdi.
Dün akşam sosyal medyada olaya ilişkin görüntülerin yayılması üzerine pek çok kişi tepki göstermişti. Bunun üzerine Batman Valiliği bugün bir açıklama yaparak olayda herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını öne sürdü ve "muhafaza" amaçlı olduğunu belirterek,
"Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerince kavşak, caddelerde ve sokakta çalışan/çalıştırılan/dilendirilen ve suça sürüklenen çocuklara yönelik rutin yapılan denetimlerde dört çocuğun araç camı silerek çevreye rahatsızlık verdiği ve trafik güvenliğini tehlikeye soktuğu görülmüş ve istismara maruz kalabilecekleri değerlendirilmiştir" dedi.
Polisin çocuğu Batman Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'ne teslim ettiği belirtilen açıklamada ayrıca, çocuğun babasına Kabahatlar Kanunu'ndan 153 lira para cezası verildiği aktarıldı.
"Çocuğa ve vatandaşa bilgi verilmiyor"
Olayın takipçisi olan Batman Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nden Ferit Arslan ise olayın bir gözaltı değil kimlik tespiti olduğunu belirterek çocuğun aileye teslim edildiğini aktardı:
"Kimlik tespiti yapmak amacıyla çocuk karakola götürülmek isteniyor. Bu olayda birçok yanlış var ve doğru bir yöntem değil. Mesela çocuğa ve diğer vatandaşlara asıl işlemin ne olduğu söylenmiyor. Çocuk çalıştırılıyor denmiş ancak ihtiyacı olduğu için mi çalışıyor yoksa bir başkasının sömürüsü amacıyla mı çalıştırılıyor. En azından bunun tespiti için bilgi verilmesi gerekiyordu. Zaten çocuk 12 yaşın altında olduğu için gözaltı işlemi yapılamaz. Öte yandan çocuk çekiştirilip hırpalanıyor, çocuğu da sakinleştiremiyor görevli. Çocukla iletişim kurabilmesi gerekiyor. Zaten çocukla iletişime geçecek şahsın da uzman kişilerden olması gerekiyordu. Çocukla iletişimi bilmesi gerekiyor, yaklaşımı bilmesi gerekiyordu. Veya yanında bir uzmanla gitmesi gerekiyordu. Bir pedagog olabilir ya da çocuk şubeden biri olabilir. Görevlinin tavrı kabul edilebilir bir tavır değil."
İHD: Yapılacak şey çocuğun hırpalanarak muhafaza edilmesi değildir
İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Çocuk Komisyonu ise sosyal medyadan konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları belirtti:
Batman Valiliği'nin çocukların üstün yararını gözetmeden, çevrenin rahatsızlığı üzerinden geliştirdiği eylem, durumun ne kadar vahim olduğunu bir kez daha göstermiştir. Çocuğun zedelenen onuru, olaya ilişkin yaşadığı korkunun ve endişenin yaratacağı tahribat düşünülmeden "Görevlilerce muhafaza altına alınmıştır." Çocuğun istismara maruz kalabileceği endişesiyle yapılacak şey çocuğun hırpalanarak muhafaza edilmesi değildir. Derhal Sosyal Hizmetlere (183 )haber verilerek çocuğun korunmasına ilişkin bir adım atılmalıdır. Devlet çocukların hiçbir zarar uğramaması için her türlü önlemi almakla yükümlüdür. Çocukların da devletten özel koruma ve yardım alma hakkı vardır. Çocuklarla ilgili bütün yasa ve uygulamaları oluşturanlar,önce çocukların yararını düşünmek zorundadır. Devlet, çocukların koruma ve bakımını üstlenenlerin sorumluluklarını yerine getirmeleri için önlemler almak ve onların sorumluluklarını yerine getirmelerine bakmak zorundadır." (AÖ)