Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Batman’daki kadınların maruz kaldığı şiddet biçimleri, şiddetin yaygınlığı, sürekliliği ve yasa ile öngörülen tedbirlerin nasıl kullanıldığına dair bir rapor hazırladı.
2013-2014 tarihlerinde Batman Asliye Mahkemesi ve Batman Aile Mahkemesine yapılan 217 başvurunun incelendiği raporda bekar kadınların koruma mekanizmalarına başvuruda daha çekingen davrandığına ve bu mekanizmaların daha çok evli kadınların gereksinimlerine göre kurgulandığına dikkat çekti.
Raporda evde kadına yönelik şiddetten kadınların yanı sıra neredeyse onların üç katı kadar bir çocuk nüfusunu da etkilediği, çocukların yaşadığı travmaya yönelik etkili destek mekanizmalarının bulunmamasının çocuk hakları bakımından önemli bir sorun olduğu da vurgulandı.
Komisyon erkek şiddetinin faillerinin birinci sırada kocalar, ikinci sırada erkek çocuklar, üçüncü sırada erkek kardeşler olduğunu söylerken, bu verilerin şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurunun desteklenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi bakımından önemli olduğunu ifade etti.
Öne çıkan bir diğer sorunun koruma tedbir kararlarının yetersizliği olduğu gözlendi. Komisyon, vakaların neredeyse tamamına yakında, şiddet uygulayan kişiye “bir daha hakaret, tehdit etme” demekle yetinildiğini, bu tür etkisiz tedbirlerin kadını şiddet ortamına geri göndererek şiddetin katlanarak tekrarlanmasına yol açtığını ve kadınların adli sisteme olan güvenlerinin sarsıldığını söyledi.
Şiddet türleri, failler
Rapordan satırbaşları şöyle:
* Kadınların yüzde 70’e yakın bir bölümü 19-40 yaş aralığında. Yukarıdaki grafikte de gösterildiği üzere şiddet durmuyor ve 85 yaşındaki kadınlara kadar uzanıyor.
* İncelenen 217 vakanın 125’inde şiddetin meydana geldiği evde çocukların da olduğu tespit edildi. Bu çocukların toplam sayısı 362’yi buldu.
* 217 başvurunun 132’sinde kaba dayak, 15’inde kemer, sopa vs gibi bir araç kullanarak uygulanan şiddet, dört dosyada ise ateşli ve kesici silahların kullanıldığı görüldü. Bu dosyaların yüzde 53’ünde şiddete öldürme tehditleri de eşlik etti.
* Başvuruların yüzde 54’ünde (118 vaka) şiddet uygulayan erkekleri kocalar oluşturdu. Dokuz dosyada baba tarafından şiddet uygulandığı, 28 dosyada erkek çocukların kadın ebeveynine şiddet uyguladığı, diğer dosyalarda diğer erkek akrabaların şiddet uyguladığı görüldü.
Adalete erişim
* Şiddete maruz kalan kadınların yüzde 86’sının ilk başvuru yeri karakol olmuş. Doğrudan savcılığa şikayette bulunan kadın oranı ise yüzde 14.
* Dosyaların yüzde 97’sinde avukat bulunmuyor. Baro Kadın Komisyonu, bu durumun mağdurların adli yardım sistemine yönlendirilmedikleri anlamını taşıdığını belirtti.
* 217 başvuruda sadece 11 kadının koruyucu tedbir talebinde bulunduğu gözleniyor. Komisyon “Bu durum özellikle üzerinde durulması gereken bir noktadır. Kadınların koruyucu tedbirler konusunda bilgisinin ne olduğu, bu bilginin ona nerede ve nasıl sunulduğu konularının ayrıntılı biçimde araştırılması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır” diyor.
* Aile Mahkemesinin 201 kadın için uyguladığı tedbirlerin ise yüzde 92’sinde “Tehdit, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmama”, yüzde 58’inde “Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi”, yüzde 60’ında “Korunan kişilere, bu kişilerin bulunduğu konuta, okula ve işyerine yaklaşılmaması” kararı alındı. Komisyon bu veriler ışığında “başvuruların neredeyse tamamına yakınında (%92), yalnızca 'bir daha hakaret, tehdit etme' demekle yetinildiği görülmektedir” diyor. (ÇT)
Raporun tam metni için tıklayın.