İran ve Batı ülkeleri arasındaki nükleer görüşmelerde anlaşma için belirlenen süre bugün doluyor.
İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi ülkesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya (5 + 1 ülkeleri) arasında Viyana'da devam eden müzakerelerde hala halledilmemiş noktaların varlığından söz edilirken anlaşma umudunun canlı tutulduğu da belirtiliyordu.
En azından Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi dün, gazetecilere konuşurken kapsamlı bir anlaşmaya varılabilmesinin mümkün olduğunu dile getirdi.
Sorunlar
Belli ki anlaşmazlık noktaları azalsa da pazarlıklar sürüyor. Uzlaşılmaya çalışılan noktaların Tahran'a karşı uygulanan yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili takvim olduğu biliniyor.
Keza nihai uzlaşmayı güçleştiren bir diğer nokta ise İran'ın atom bombası üretmeden sadece sivil amaçlı nükleer enerji kullanabilmesini sağlayacak madde, ki müzakerelerin başından beri bu sürecin denetiminde anlaşma sağlanamıyor.
Tavizsiz olmaz
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier 5+1 grubunun ne pahasına olursa olsun anlaşma için taviz vermeyeceğini söyledi, ancak nisan ayında müzakerelere başlanması kararlaştırıldığında taraflar masada adım atmak zorunda olduğunu biliyordu.
O sırada tekrar masaya oturulmasına tepki gösteren İsrail ise bugün de memnuniyetsizliğini gizlemiyor.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, görüşmelere katılan ülkeleri her gün daha fazla taviz vermekle suçladı. Netanyahu’ya göre, müzakerelerde "Anlaşmaya varılmaması, kötü bir anlaşmadan daha iyidir" anlayışı ile hareket edilmesi gerekiyor.
Herkesin kendi hassasiyetleri, hesapları, çıkarları var elbette ve bu durumu karmaşıklaştırıyor. Ancak yaklaşık 10 yılın ardından sonuç alınması da herkesin dileği olsa gerek. (YY)