*Fotoğraf galerisi için tıklayın.
Sara'nın seçtiği fotoröportaj konusu baston yapımı.
Şırnak'ta ileri yaş grubundaki erkeklerin önemli bir aksesuarı olan bastonlar olağandan daha uzun ve oldukça ince.
Sara, bu konuyu çalışırken ağırlıkla bastonun üretim sürecini işledi. Üç baston ustası ile çalıştı. Çekimlere başlamadan önce gerekli izinleri aldı ve üretimin incelikleri konusunda ustalarla konuştu. Bastoncular bu sanatı büyüklerinden öğrenmişler ve ek gelir için baston üretiyorlar.
Baston yapımı özel bir araç gerektirmiyor; basit bir bıçak, çalı çırpılardan oluşan bir ateş ya da katalitik soba ile bir elektrik direği bile baston üretimi için yeterli araçları oluşturuyor.
Bu işe başlarken uygun bir ağaç dalı seçiliyor ve dal henüz yaşken işlenmeye başlıyor. Ateşe tutularak tava getirilen dal bükülüyor, şekil alması içini bir süre bekletildikten sonra kabukları temizlenerek perdahlanıyor.
Sara'nın çektiği fotoğraflardan yapılan seçki, üç ayrı ustanın çalışmasını farklı yanlarıyla gösteren bir baston hikayesi anlatıyor. (Sara Saltan 15 yaşında)
Gopal
Mijara Sarayê ya hevpeyvînên bi wêne çêkirina gopalan e.
Gopal li Şirnexê ji bo mêrên temenê wan mezin cihekî girîng digire, ziravtir û dirêjtir in.
Sarayê di dema xebata vê mijarê de dema hilberîna gopal nîşan dide. Bi sê çêkerên gopalan re xebitî. Berî dest bi kişandina wêneyan bike, destûr stand û der barê hilberîna gopalan de bi hosteyan re axivî. Çêkerên gopalan vî hunerî ji mezinên xwe hîn bûne û ji bo hatineke aborî ya di ber re çêdikin.
Çêkirina gopalan alavên taybet navê; kêrek ji rêzê, agirekî ji qirş û qalan pêk tê, an jî sobeyek katalîtîk, dîregekî ceryanê jî ji bo hilberîna gopalan têra xwe bes in.
Dema dest bi kar dikin darekî bikêrhatî hildibijêrin, hîn ku terr e li ser dixebitin. Li ber agir digrin, ku lêhilatî bû ditewînin û ji bo teşe bigire demekê wisa tê hilanîn û piştre qaliqên wî tên paqijkirin û qeşartin.
Bijareyên wêneyên Sarayê kişandine, çîroka gopalan vedibêje, ku xebata sê hosteyên cuda ji aliyên cuda ve nîşan dide. (Sara Saltan 15 salî)
* Anadolu Kültür'ün 2002'den beri kültür ve sanatın sivil alanların oluşmasına destek sağlayacağına ve çatışmalı ortamlarda barışa katkı sunacağına inanarak Anadolu'da çalışmalar yürütüyor. Açık Toplum Vakfı ve Chrest Foundation'ın da destek verdiği "Fotoğrafla Hatırlamak: Çocuk ve Gençlerle Fotoğraf Atölyeleri" projesi onlardan biri.
59 genç fotoğrafçı üç ay süren atölyeleri boyunca kendi yaşadıkları yerleri ve kendi hikayelerini fotoğraf aracılığıyla anlattı. Şırnak, Batman, Van, Mardin ve Yüksekova'dan 2011 yılına dair birer belge olan bu çalışmalar, Türkçe ve Kürtçe olarak hazırlanan kitap Anadolu Kültür tarafından yayınlandı. Bu başarılı projede üretilen fotohikayeleri, bianet'ten dizi olarak bu linkten izleyebilirsiniz.