Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan şifreli haberleşme ağı olduğu ve 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirenlerce kullanıldığı iddiasıyla soruşturmalarında önemli delil olarak ele alınan ByLock ile ilgili açıklama geldi.
Açıklamada 11.480 GSM numarasının iradeleri dışında Bylock’a yönlendirildiği ve bu kişiler üzerinden yeniden değerlendirme yapılacağı belirtildi.
Başsavcılığın açıklaması
Başsavcılıktan yapılan açıklamada şöyle deniyor:
“MİT ve BTK'da yapılan teknik incelemelerde, uygulama sunucularıyla bağlantısı tespit edilen bazı GSM hatlarının, bu bağlantılarının hemen öncesinde FETÖ mensuplarınca geliştirildiği değerlendirilen Mor Beyin gibi uygulama sunucularına yönlendirilmiş oldukları yönünde bilgilere ulaşılmıştır.
“Gerçekleştirilen detaylı inceleme neticesinde bağlantı veri parametreleri bakımından benzer özellikler taşıyan 11.480 GSM numarasının kullanıcıların iradeleri dışında ByLock IP'lerine yönlendirilmiş oldukları tespit edilmiştir.
“Bu kullanıcıların, gerçek ByLock kullanıcılarının tespitini güçleştirmek ve FETÖ ile mücadeleyi sulandırmak amacıyla örgüt mensubu yazılımcılar tarafından geliştirilen uygulamalarla bilinçli olarak bylock.net alan adına yönlendirilmiş oldukları yönünde bilgiler elde edilmiştir. Bu karartmayı yapan şüpheliler hakkında başsavcılığımızca 2017/44433 sayılı dosya üzerinden başlatılan soruşturma da devam etmektedir.”
Başsavcılığın yazılı açıklamasını Cumhuriyet Gazetesi Yargı Muhabiri Alican Uludağ twitter adresinden paylaştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 11 bin 480 kişinin iradeleri dışında Bylock'a yönlendirildiğini, bunların durumun yeniden değerlendirileceğini açıkladı. pic.twitter.com/NBP2MZ14rn
— Alican Uludağ (@alicanuludag) December 27, 2017
ByLock, “Kıble bul” programında gizli
Başsavcılık açıklamasında bu incelemenin “ByLock programının kullanıcıların iradesi dışında telefonlara indirildiği” iddiaları üzerine yapıldığı belirtildi.
Söz konusu iddia avukat Ali Aktaş’ın yaptığı açıklamaydı. Aktaş, “Freezy”, “Kıble pusulası”, “namaz vakitleri TR” gibi cep telefonu uygulamalarını, 2014'ün Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında kullanan kişilerin IP'lerinin gömülü reklamlarla ByLock programına yönlendirildiği ve bu kişilerin söz konusu uygulamaları her açtıklarında sanki ByLock kullanıyormuş gibi BTK verilerine düştüğünü açıklamıştı. Aktaş’ın açıklaması üzerine 21 Aralık 2017’de Antalya 1'inci Sulh Ceza Hakimliği, 'FETÖ/PDY'ye üye olmak' suçundan 23 Kasım günü tutuklanan H.D.'nin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar vermişti. H.D.’nin 6 Eylül 2014 ile 6 Ekim 2014 tarihleri arasındaki ‘ByLock’ kayıtlarının aslında müzik ve kıble bulma programına ait olduğu ortaya çıkmıştı. “Kıble Bul” ve “Freezy” kullanan H.D., ByLock kullanıcısı olduğu gerekçesiyle tutuklanmıştı.
Aktaş, bu tahliyenin ardından Türkiye genelinde böyle yaklaşık 11.000 civarında mağdur olduğunu tahmin ettiklerini söylemişti.
Adalet Bakanı’na göre ByLock yeterli delil
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 25 Eylül 2017 günü AKP Bursa İl Başkanlığını ziyareti sırasında yaptığı açıklamada "ByLock ile ilgili terör örgütü olmaya yeterli delil olarak Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin verdiği karar var. Bugünlerde Yargıtay Ceza Genel Kurulu, bu kararı, temyiz incelemesi sonucu karara bağlayacak. Bu kararın önemi, ByLock'un terör örgütü mensuplarının kullandığı, terör örgütü üyesi olmaya yeter bir delil anlamında nitelik ihtiva eden karar söz konusu..." demişti.
49 bin 697 kişi “FETÖ”den tutuklu
TIKLAYIN - Türkiye "Şüpheliler Ülkesi" Oldu
Adalet Bakanlığı, 22 Ekim'deki açıklamasında, "Fetullahçı Terör Örgütü [FETÖ]" operasyonları kapsamında toplam 49 bin 697 kişinin tutuklu olduğunu, 8 bin 997 kişi hakkında yakalama kararı verildiğini, 738 kişinin ise gözaltında bulunduğunu ifade etti. (HK)