Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi, orta öğretimde başörtüsü serbestliği tartışmalarına yazılı bir açıklamayla ele aldı.
Kız çocuklarının başlarını örtme konusunda irade ve muhakeme yeteneklerinin yok sayıldığını söyleyen İnisiyatif, “bu yok sayma üzerinden yetişkin başörtülülere de had bildiriliyor” dedi.
Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi, başörtüsü serbestliğine yöneltilen eleştirileri cevapladı. Açıklamadan satırbaşları şöyle:
“Müslümanlar homojen midir?
“Eleştirilerin kültürel, sınıfsal vs. ayrımlar gözetilmeden, bütün Müslümanlar homojen bir kimliğe sahipmiş gibi şekillendirildiğini görüyoruz. Bütün Müslüman ailelerin baskıcı, bütün Müslüman aile kızlarının ise aileleri karşısında zayıf ve zavallı oldukları tahayyül ediliyor. Tecrübelerimizden biliyoruz ki, ortaöğretim çağında bir kişi pek ala kendi kararı ile örtünebilmektedir. Üstelik hür iradeleri ile bu tercihte bulunanlar zannedildiği gibi istisna değillerdir.
“Başörtüsü özgürlüğü kısıtlar mı?
“Başörtüsü kadınların özgürleşmesi önünde bir engel olarak tanımlanamaz, aksine pek çoğumuz için özgürlük mücadelesi verilen bir alan olmuştur. Kız çocuklarının başlarını örtmeleri ile özgürlüklerini kaybedeceği, oyunlarından kopartılacağı, kadınsılaşacağı, itaatkarlaşacağı gibi iddialar Müslümanları homojen bir grup olarak değerlendirme çabasının ürünüdür. Başörtülü çocuklar sokakta koşup oynayabildiği gibi ceberrut devlet ile mücadele edecek kadar isyankar da olabilmektedirler.
“Yasak, baskıya çözüm müdür?
“Biz başörtüsüne dair her türlü yasağa karşı olduğumuz gibi, elbette anne ve babaların çocuklarına belirli bir kıyafeti baskı ile giydirmesinin de karşısındayız. Bununla birlikte aile baskısının 20 yaşında dahi mevcut olabildiği herkesçe bilinirken, baskının yaş ile alakalandırılmasının yasağı savunmanın bahanesi olduğu da ortadadır. Yasak, baskıya çözümü olamaz. Yasak devam ettiği durumda başörtülü kızların ya özel alanda örtülü olmaya devam edip, ‘kamusal alan’a girerken her gün kimlik değiştirme travması yaşayacakları ya da örtülü gidemedikleri için okuldan ayrılmak durumunda kalacakları açıktır.
“Nötr kıyafet mümkün müdür?
“Başörtüsü bir tercih olarak nitelenirken başörtüsü dışında her türlü kılık kıyafet ‘nötr’ olarak yansıtılmakta ve bu noktada çocuğun ya da ailenin iradesi sorgulanmamaktadır. Bir kız çocuğunun başörtüsü takma tercihi yapabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmasını şart koşanlar farklı giyim tercihlerini, örneğin kot pantolon giymeyi, “normal” ve “sıradan” olan olarak görmekte ve bu giyim tercihi için kimseye yaş sınırı koymamaktadırlar.
“Kamusal alanda başörtüsünün yeri var mı?
“İdeolojiler kamusal alanda görünür olabildiği gibi inançlar ve inançlar doğrultusunda gelişen pratikler de Allah ve kul arasında kalmak zorunda değildir, kamusal alana taşınabilir. Asıl, devletle aynı pratiği uygulayarak, kamusal alanı yasaklarla donatmak ve belirli bir ideoloji çerçevesinde biçimlendirmek özgürlükleri kısıtlamak demektir.
“Başörtülüler AKP'nin her yaptığının sorumlusu mu?
“Tüm bu tartışmaların ekseninde, ortaöğetimde başörtüsü serbestliğinin AKP eliyle getirilmiş olması yatmaktadır. AKP'nin tüm baskıcı ve kadın düşmanı uygulamaları bir sepete konularak başörtülü kadınların önüne sürülmekte ve elde ettikleri özgürlüğe karşılık bunların hesabını vermeleri istenmektedir. Basitçe hatırlatmak gerekir ki, tüm başörtülü kadınlar AKP'li değillerdir! AKP'li olsun ya da olmasın başörtülü kadınlar, AKP'nin yasakçı uygulamalarının hesabını vermeye mecbur da değillerdir.
“AKP ile olan hesaplaşmalarını başörtülüler üzerinden görmeye çalışanlar için ise son sözümüz şudur: Ne kız çocuklarının ne yetişkin kadınların bedeni AKP'ye karşı ideolojik bir savaş alanı değildir.”(ÇT)