Başörtülü bir öğrencisini derse almayarak öğrenim hakkını engellediği için aldığı 2 yıl 1 aylık cezası Yargıtay tarafından onanan Prof. Dr. Rennan Pekünlü, bugün cezaevine giriyor.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri’nde eski öğretim üyesi olan Prof. Dr. Pekünlü, bu sabah cezaevine girmeden önce Bornova Belediyesi Nikah Salonu'nda "Evren ve Evrim" konulu son dersini verdi.
Pekkünlü, Mart 2011’de başörtülü öğrencisi F.N.G.’nin fotoğrafını çektiği ve derse almayarak eğitim hakkını ihlal ettiği için 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyordu. Aldığı 2 yıl 1 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanmıştı.
CNN Türk’te yayınlanan Mirgün Cabas’ın programına katılan Pekünlü, Cabbas’ın bugünün koşullarında nasıl davranacağını sorması üzerine “Anayasa Mahkemesi’nin, AİHM’in kararları hâlâ geçerli. Bugün türbanlı öğrenciler üniversilere girebiliyorlarsa bu tamamen fiili bir durumdur. Yasaya aykırı davranıyorlar” diye konuştu.
Bugün Foça Açık Cezaevi'ne teslim olacak olan Pekünlü, cezasının infazı olarak 4.5 ay cezaevinde kalacak.
Bunun yanısıra Pekünlü aynı gerekçeyle açılan iki farklı davada daha 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.
Üniversitede başörtüsü bir yasak bir serbest
Türkiye’de başörtüsü tartışmaları 1950’lere kadar uzanıyor. Ancak tüm fiili engellemelere karşın başörtüsü ile ilgili ilk hukuki düzenleme 1981’de çıktı ve öğrencilere yönelikti. Düzenlemede Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yüksekokul öğrencilerinin uymaları gereken giyim kuralları “baş açık, saçlar düzgün taranmış ve toplanmış olacak, kurum içinde baş örtülmeyecek” olarak belirtiliyordu.
Seneler boyunca bu madde çeşitli değişikliklere uğradı, başörtüsü bir serbest bırakıldı, bir yasaklandı.
28 Şubat (1997) sürecinde ise yeniden bütün üniversitelerde YÖK tarafından başörtülü öğrencilerin kampüs içinde dolaşmaları yasaklandı. Bu yasağa uygulamayan rektörler hakkında soruşturma açıldı.
2006’da, memurlar ile diğer kamu görevlerinin disiplin suçlarından doğan cezaları affedildi.
Ekim 2010’da ise YÖK, İstanbul Üniversitesi’nden başlayarak, çeşitli üniversitelere başörtüsü uygulamaları konunda aldığı kararı yollamaya başladı. YÖK’ün kararı şöyleydi:
“Derse katılmak isteyen öğrenciyi derse almayarak, dersten çıkararak veya derse girmiş öğrenciyi yok göstererek kanun ve yönetmeliklerde yer almayan bir yaptırım uygulayan öğretim elemanının bu fiilinin disiplin suçu teşkil edeceği açıktır."
Dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan “Üniversitelerdeki başörtüsü sorunu bize göre bitti ve biz artık o işe karışmıyoruz. Artık siyasilerin işidir, onlar yapacaklar. Biz üniversiteler tarafını hallettik gibime geliyor” demişti.
O dönemde 285 haftadır "Başörtüsüne Özgürlük" eylemi yapan MAZLUMDER Kocaeli Şube Başkanı Çetin Tahtacı YÖK'ün yazının tüm üniversiteleri bağlayıcı olmaması nedeniyle öğretmen ve öğrenciyi karşı karşıya getireceğini ifade etmişti.
Ekim 2013’te “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik”te yapılan değişiklikle kamuda başörtüsü yasağı kaldırıldı. (ÇT)
* Haberin Prof. Dr. Rennan Pekünlü ile ilgili kısmını Hürriyet ve CNNTürk'ten derledik.