Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta Meclis’e sunulan dezenformasyon yasasının “sansür yasası” olduğunu savunan hak savunucuları kamuoyuna açık bir toplantı yaptı. Hak savunucuları, "sansür yasası" olarak adlandırdıkları kanun teklifine tepki gösterdi.
Her iki ülkede de sonraki yasama dönemine bırakılan yasa teklifinin var olan sansürü daha da arttıracağını ve ifade özgürlüğünü baltalayacağını vurgulayan hak savunucuları, kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
"Rejimler hep yayılmacıdır"
Toplantının moderatörlüğünü Düşünce Suçuna Karşı Girişim'den Yakup Karabacak yaptı. Prof. Dr. Baskın Oran da toplantıya bir video mesaj göndererek düşüncelerini paylaştı.
Türkiye ve Kuzey Kıbrıs arasındaki ilişkinin şimdiye kadar ki en özel zamanını yaşadığını söyleyen Prof. Dr. Baskın Oran, “Türkiye’deki tek adam rejimi KKTC’de kendini olduğu gibi klonlamaya çalışıyor. Aslında böyle rejimler hep yayılmacıdır. Çünkü dünyada tek başlarına yaşamaları güçtür. Erdoğan rejimi de bugüne kadar hep yayılmacı olmuştur.” dedi ve ekledi:
“Erdoğan, seçtiği Cumhurbaşkanı Ersin Tatar aracılığıyla KKTC’ye rejim gönderiyor. 14 Nisan 2022’de Türkiye ve KKTC İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması yaptı. Bu anlaşmanın hemen ardından KKTC’de yeni hükümet meclise 3 değişiklik tasarısı yolladı. Bunlar Ceza, Özel Hayatın ve Gizli Alanının Korunması ve Müfsidane Yayınlar Yasalarındaki değişiklikler. Bu değişiklikler şu anda Türkiye’de yapılmak istenilenlerin aynısı.”
"Risk hala sürüyor"
Toplantıda söz alan Kıbrıslı Avukat Fezile Osum, hükümetin sosyal medyada yapılan paylaşımları kendisine bir tehdit olarak gördüğünü söyledi:
“Değişiklik tasarısında bizim 2007’de ceza yasamızdan çıkartılan ifadeler yeniden eklenmeye çalışılıyor. Bu yüzden çok eski bir zihniyetin tekrar hortladığını görüyoruz. Bu bizce çok tehlikeli.
“Tasarının ivediliğinden vazgeçilmesi bir kazanım olarak görülebilir ama aslında sadece zaman kazanmadır. Bizim açımızdan risk hala sürüyor. Üstelik bu 3 yasa tasarısı değişikliği sadece bir başlangıç.”
"Kalan son özgürlük alanı sosyal medya"
Gazetecilerin günümüzde yaşadıkları zorluklara değinen TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş de, "Ortada olmayan bir yasa taslağı üzerine birçok değerlendirme yapıldı. Biz bu taslağı bir türlü elde edemedik.” diyen Güneş sözlerine şöyle devam etti:
“Tüm özgürlük alanlarında boşluk bırakılmaması üzerine bir çalışma yürütülmüş. Dezenformasyon yaratanlar gazeteciler değil, bürokratlar ve siyasetçiler. Bunun yüzlerce örneği var.”
Toplantıya katılım gösteren isimler şöyle: Düşünce Suçu'na Karşı Girişim’den Yakup Karabacak, Şanar Yurdatapan, Hak İnisiyatifi Derneği’nden Fatma Bostan Ünal, MazlumDer’den Abdurrahman Yıldırım, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden Sibel Güneş, Kıbrıs İnsan Hakları Platformu’ndan Öncel Polili, Didem Eroğlu, Gazetecilikte Kadın Koalisyonu’ndan Ceren İskit, Demokrasi İçin Birlik’ten Salih Zeki Tombak, PEN Türkiye’den Tarık Günersel, İnsan Hakları Derneği’nden Osman İşçi, Yurttaş Girişimi’nden Gürhan Ertur, KESK’ten Varol Öztorun ile İnsan Hakları Hukukçusu avukat Fezile Osum |
(HD/HA)