"Devlet yasaları çiğniyor, medya yer vermiyor, verse de işvereni kolluyor, siyasi partilerden destek yok."
Telekom grevinde 30.gün. Karaköy şubesi önündeyiz, bir grup işçi grev nöbeti tutuyor, aralarından biri şartların nasıl da her geçen gün zorlaştığını anlatıyor.
"Şartlar zor çünkü; 26 bin işçinin greve çıktığı Telekom'da devlet, hükümet bizzat grev kırıcılık yapıyor, grevdeki işçinin yerine taşeron firma ile başkaları çalıştırılıyor, mecliste yetkili ağızlar bu konuyu gündeme almıyor, muhalefet partileri bile destek olmuyor."
"Devlet grevi kırarak yasaları çiğniyor"
Ama grev devam ediyor. Adını açıklamayan bir başka çalışan Beyazıt yürüyüşünü anlatıyor:
"Beyazıt'tan Sultanahmet’e kadar yaklaşık bin beş yüz kişi yürüyüşe katıldı. Greve yasal olmayan yollarla yapılan müdahaleler için İstanbul Valiliği hakkında suç duyurusunda bulunuldu."
Türkiye Posta, Telgraf, Telefon, Radyo ve Televizyon İşçileri Sendikası , "Posta, Telgraf ve Telefon İşçileri Sendikası'nın (Haber İş) 1000'er YTL'lik ödeme yapmasıyla ilgili bir çalışanın yorumu "Harika bir şey, doping oldu" diyor.
Tüketici grevden haberdar değil
Biz grevdeki işçiyle konuşurken vatandaş hizmet almaya geliyor. Binadaki grev pankartına rağmen içeri girmek istiyorlar. Kimi fatura yatırmaya, kimi telefon abonesi olmaya geliyor.
İşçiler nazik bir dille durumu anlatıyor: "Grevdeyiz, maalesef hizmet veremiyoruz, umarız kısa sürede taleplerimiz karşılanır, grev de son bulur, kusura bakmayın."
Taleplerse şöyle:
"İş güvencesi, esnek çalışma şartlarının ve eşitsiz ücret politikasının ortadan kaldırılması, kazanılmış hakların iadesi"
Tüketicinin grevden haberi yok, kimi kızgın, kimi sabırlı: "Ne yapalım bekleriz" diyen de var, ayak direyip hizmet bekleyen de...
Medya işvereni kolluyor
İşçiler bu konuda medyayı suçluyor: "Medya eğer bizim grevimize yeterince yer verseydi, bizleri sabotajcı gibi göstermeseydi, işvereni kollamasaydı, tüketici de haberdar olurdu, politikacılar da gündeme alırdı."
İşçilerden biri "Medyanın asıl görevi haber vermek, Kuzey Irak'a ha girdik ha gireceğiz diyerek toplumu televizyon başında heyecanlandıracaklarına haber yapsınlar. Avrupa'da 150 kişinin yaptığı greve yarım saat yer veren kanal 26 bin işçinin grevine dönüp bakmıyor" diyor.
Sonuç çıkmazsa 36 sendika grevde
İşçiler bu hafta grevde netice alamazlarsa Türk-İş'in 36 sendikayla greve çıkacağı kararının uygulanacağını söylüyor:
"Artık bu bir varolma sorunu, devlet grevi kırarak yasaları çiğniyor, diğer sendikalardan gelen destek yalnız olmadığımızı hissettiriyor. Sermaye bizi yıkamaz."
Şubenin karşısında kebapçılık yapan Kemal Erışıklı'ya soruyoruz: Grev hakkında ne düşünüyorsunuz?
"Halk da işçi de kepaze oluyor, işçiler soğuk hava şartlarında grevdeler, evlerine nasıl ekmek götürüyorlar, devlet el atsın artık." (EZÖ)