Başkaya, hakkındaki bu uygulamalar ve son iki dava üzerine; "hukukçuların bu tutumu hiçbir hukuk etiğine sığdırılamaz. Hukukçular tetikçilik yapıyor" diye tepki gösterdi...
Hakkında açılan davalarla ilgili Özgür Üniversite'de basın açıklaması yapan Başkaya, bu tür uygulamaların son bulması gerektiğini söyledi ve ekledi:
Devlet alıngan olmamalı
"Devlet yetkilileri bir an kendilerini mağdurların yerine koyarak düşünsünler. Devlet, eleştiriler karşısında bu kadar naif, kırılgan ve alıngan olmamalı ve tahammül etmeli. Eleştirileri cezalandırmak yerine, yapılanların nasıl değerlendirildiğine bakarak öğrenmelidir. Demokrasinin gereği budur, eleştirileri cezalandırmak değil."
Paradigmanın İflası adlı kitabı hakkında açılan ikinci davanın Avrupa İnsani Hakları Mahkemesi (AİHM) aykırı olduğunu söyleyen Başkaya hakkında açılan davalar ile ilgili şu bilgileri verdi:
* "Paradigmanın İflası" nedeniyle açılan bu dava ikinci davadır. 1991 yılında kitabın ilk baskısı nedeniyle açılan dava sonucunda, 5 Ağustos 1993 tarihinde İstanbul 2 no'lu DGM, iki yıl ağır hapis cezası, elli milyon lira ağır para cezası verdi.
* Bu cezayı; infaz yasası uyarınca, katiller ve gaspçılar, cezalarının 100 gününe karşılık 40 gün hapis yatarken; infaz aşamasında, ayrım yapan ve büyük haksızlıkların kaynağı olan Terörle Mücadele Yasasının 17 maddesi nedeniyle ve 'düşünce açıklamak' 'terör' sayıldığı için 100 güne karşılık 75 gün, yani yirmi ay hapis yatarak çektim.
* Bu mahkumiyet nedeniyle AİHM'e başvurdum. AİHM 8 Temmuz 1999 tarihinde, 'askeri yargıç yargılamada görev aldığı için yargılamanın adil olmadığına, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ve bu nedenle devletin tazminat ödemesine' karar verdi. Kararda, bu kitapta ifade edilen görüşlerin suç olarak değerlendirilemeyeceği açıkça belirtildi.
* Şimdi, 8. Baskısı yapılan 'Paradigmanın İflası' nedeniyle, AİHM kararına rağmen yeniden cezalandırılmam için dava açıldı. Bu davanın açılmış olması, uluslar arası hukuk ve insan hakları bakımından skandaldır..."
Başkaya; "insanın kendisiyle ilgili konularda söz söylemesi güçtür. Ne var ki, ifade özgürlüğü, benimle ilgili kişisel bir sorun değil, tüm ülkeyi, ülkede yaşayan her insanı ilgilendiren bir sorundur. Demokrasinin ve insan haklarının var olup olmadığı ile ilgilidir" diye konuştu.
"Fikret Hoca bir kahraman"
Basın açıklamasına katılarak Başkaya'ya destek veren eski Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Bekaroğlu, Nihat Genç, Aydın Çubukçu ve Kırıkkale Üniversitesindeki görevinden 'Ortadoğuda Modernleşme ve İslami Hareketler' yüzünden uzaklaştırılan öğretim üyesi Alev Erkilet Başer de, düşünceye yönelik uygulamaların son bulmasını istedi.
Mehmet Bekaroğlu; 'Fikret hoca bir kahramandır, kendisini tebrik ediyorum. Bu halka büyük hizmetler veriyor ve bunun bedelini de ödüyor. Türkiye'de halk kandırılıyor. Demokratikleştik gibi bir intiba uyandırılıyor. Ama bunların tümü yalan. Bir taraftan bazı haklar veriliyor ama başka bir maddeyle aynı hak ortadan kaldırılıyor. Bedel ödeyenlerin sayısı artmadıkça, sesimizi yükseltmedikçe bu uygulamalar da sürecek...
Bekaroğlu, " Avrupa Birliği (AB) konusunda da artık iyimser olmadığını, AB'nin çifte standartlı olduğunu ifade ederek, özgürlük mücadelesinin AB'ye endekslenmemesi gerektiğini söyledi.
Aydın Çubukçu, "demokratik bir ülkede yaşadığımızı sanıyoruz ama Başkaya örneği bunun bir gaflet olduğunu gösteriyor" derken, yazar Nihat Genç'da AB ile uyum yasaları yerine, devletin halkla uyum yasaları imzalaması gerektiğini söyledi.
Bir Başkaya Kronolojisi
Basın açıklamasında herkesi duyarlılık göstermeye çağıran Fikret Başkaya, basın bildirisinde hakkında açılan davalarla ilgili bir kronolojiyi de dağıttı:
* Nisan 1991; Paradigmanın İflası yayınlandı.
* 23 Ağustos 1991; İstanbul DGM başsavcılığı dava açtı.
* 14 Ekim 1992; İstanbul 2 No'lu DGM beraat kararı verdi.
* 4 Şubat 1993; Yargıtay 9. Ceza dairesi, İstanbul DGM başsavcılığının aleyhe temyizi nedeniyle mahkeme kararını bozdu.
* 5 Ağustos 1993; İstanbul 2 No'lu DGM bozma kararına uyarak 2 yıl ağır hapis, elli milyon ağır para cezası verdi.
* 16 Aralık 1993; Yargıtay 9. Ceza dairesi cezayı onadı.
* 16 Mart 1994; Başkaya, cezanın infazı için Ankara Haymana Kapalı Cezaevine alındı.
* 15 Haziran 1995; Başkaya cezasını tamamladı, cezaevinden çıktı.
Şubat 1994; Başkaya, AİHM'ye başvurdu.
* 8 Temmuz 1999; AİHM davada adil yargılama yapılmadığına, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine, 122. 400 FF tazminat ve dava giderinin ödenmesine karar verdi.
* 1 Haziran 1999; Başkaya'nın, 'Tarihi Dava Mı?' başlıklı makalesi yayınlandı; Özgür Bakış, İstanbul
* 3 Ağustos 1999; İstanbul DGM başsavcılığı, 'Tarihi Dava Mı?' nedeniyle dava açtı
* 13 Haziran 2000; İstanbul 2 no'lu DGM Başkaya'yı 1 yıl 4 ay ağır hapis, 1.066.666.666 Tl ağır para cezasıyla cezalandırıldı.
* 15 Ocak 2001; Yargıtay 9. Ceza dairesi cezayı onadı.
3 Mart 2001; Başkaya ikinci mahkumiyet nedeniyle AİHM'ye başvurdu.
* 29 Haziran 2001; Başkaya, cezanın infazı için Ankara Kalecik Kapalı Cezaevine alındı.
* 23 Temmuz 2001; Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Başkaya davasının da aralarında bulunduğu davaları örnek göstererek, 10. Maddenin ihlaline son verecek önlemler alınana kadar konunun sürekli izlenmesine ve her toplantının gündeminde olmasına karar verdi.
* 27 Haziran 2002; Başkaya cezasını tamamladı, cezaevinden çıktı.
Kasım 2002; Paradigmanın İflası, 8. Baskı, Ankara, Özgür Üniversite Ocak 2003; Akıntıya Karşı Yazılar,2 Baskı, Ankara, Özgür Üniversite
* 10 Nisan 2003; AİHM kararı ve 4793 s. Yasa ile getirilen düzenleme uyarınca Paradigmanın İflası hakkındaki birinci davada, İstanbul 2 no'lu DGM'den yargılamanın yenilenmesi istendi.
* 14 Nisan 2003; Ankara DGM savcısı Paradigmanın İflası'na karşı ikinci davayı açtı.
* 18 Nisan 2003; İstanbul 2 No'lu DGM, yargılamanın yenilenmesi talebini kabul etti.
* 22 Nisan 2003; Ankara savcısı, Akıntıya Karşı Yazılar hakkında dava açtı.
* 29 Mayıs 2003; Başkaya, Ankara 2 No'lu DGM'da yargılamanın yenilenmesi nedeniyle, talimat duruşmasında diyeceklerini bildirecek.
* 3 Haziran 2003; Ankara 1 No'lu DGM, Paradigmanın İflası, 2. dava, 1. Duruşma.
* 3 Temmuz 2003; İstanbul 2 No'lu DGM, Paradigmanın İflası, 1. Davanın yargılanmasının yenilenmesi 1. Duruşma.
* 10 Eylül 2003; Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi, Akıntıya Karşı Yazılar, TCK 159/1, 1. Duruşma. " 2. No'lu DGM'ye başvuruldu...(HA/NK)