"Akıntıya karşı Yazılar" başlıklı kitabında "devleti ve orduyu tahkir ve tezyif" ettiği gerekçesiyle 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Başkaya beraat etti.
Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün (Çarşamba) görülen karar duruşmasına, Başkaya, avukatı Aydın Erdoğan, kitabın yayıncısı Maki Yayınları sorumlusu İsmet Erdoğan ve editörü Özden Bayram katıldılar. Mahkeme, yazıların eleştiri sınırları içerisinde kaldığı gerekçesiyle Başkaya, Erdoğan ve Bayram'ın beraatine karar verdi.
"Kürtlere saldırganlığı eleştirmek suç mu?"
İfade özgürlüğü davasından bugün hakim karşısına çıkan diğer bir gazeteci Zarakolu ise, Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne verdiği üç sayfalık savunmasında, davaya anlam veremediğini belirterek, "Türkiye'nin haksız olduğuna inandığım bir savaşa katılmasına karşı çıkmak neden suç olsun?" diye sordu.
Meclisin Irak'taki savaşa olanak tanıyan tezkereyi reddetmesinin kendisini haklı çıkardığını belirten Zarakolu, "Irak Savaşı öncesinde medyadan Kürt toplumuna yönelik kullanılan saldırgan, aşağılayıcı, hakaret dolu ifadeleri eleştirmek neden suç olsun?" dedi.
Zarakolu'nun ifadesinin dinlenmesinden sonra mahkeme, yazı işleri müdürü Mehmet Çolak'ın savunma vermesi için duruşmaya 12 Mayıs'ta devam edilmesine karar verdi. Gazeteci, Kuzey Irak'ta Kürt Federasyonu tartışmalarına Türk basınının tepkisini eleştirdiği "Sana Ne?" başlıklı yazısı nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 312/2 maddesi uyarınca 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.
Her iki davayı gözlemci kuruluşlardan Uluslararası Yazarlar Birliği (International PEN), Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), Uluslararası Af Örgütü (AI), İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Kürt İnsan Hakları Projesi (khrp), Düşünce Suçuna Karşı Girişim, İnsan Hakları Derneği gibi ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluş temsilcileri, ayrıca; Hollanda Başkonsolosu ile İngiltere Konsolosluğu'nun bir temsilcisi de duruşmayı izlediler.
"Türkiye'ye dava için gelmekten mutsuzuz"
Türkiye'de ifade özgürlüğünden yargılananlara destek vermek amacıyla Taksim Hill Hotel'de dün bir basın toplantısı düzenlendi.
Düşünce Suçuna Karşı Girişim Sözcüsü Şanar Yurdatapan'ın yönettiği toplantıya, PEN Yazarlar Derneği Türkiye Birim adına Vecdi Sayar ile Müge Sökmen, bir yazısı nedeniyle 9 Mart'ta yargılanacak olan Sanatçı Ferhat Tunç, Tutuklu Gazeteciler Dayanışma Platformu adına Necati Abay, hapisten yeni çıkan gazeteci Nureddin Şirin, yazar Mehmet Uzun, gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, İnsan Hakları Derneği, Mazlumder, Vicdani Retçiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldılar.
Toplantıda, hükümetin Avrupa Birliği için bir takım yasal değişiklere giriştiği ancak önemli olan zihniyet değişimi olduğu vurgulandı. Yabancı katılımcılar, "Türkiye'yi seviyoruz ama buraya bu tür davalar için gelmekten mutsuzuz" dediler. (EÖ/TK)